Het bloed van IS en het moeilijke Oude Testament: veelgelezen blogberichten in 2015

Het bloedvergieten van IS, moeilijke teksten in het Oude Testament en het leren van Arabisch—daarin was u volgens de statistiek van deze weblog in 2015 vooral geïnteresseerd.

10993410_10153046133494526_7638201156530937057_n

1. Het bloedvergieten van IS

Het vertaalde gedicht Twee rijen lopen langs de zee, naar aanleiding van de moord op Egyptische christenen in Libië door IS, werd meer dan zesduizend keer gelezen. Drie gerelateerde berichten werden ook veel gelezen:

Van liefelijke orgelklanken en een walgelijk filmpje

Twee rijen lopen langs de kust

Martelaar van IS

Hoewel het mooi is om te merken dat een weblog wordt gelezen en in een behoefte voorziet en velen bemoedigd zijn door het stil getuigenis van de martelaren, is mijn wens voor 2016 dat mijn blog minder zal worden gelezen omdat IS niet opnieuw een dergelijke gruweldaad begaat.

2. Arabisch leren

Arabisch leren: te moeilijk om aan te beginnen? Zo zou je kunnen denken, maar zo denkt u blijkbaar niet. Mijn blogbericht Arabisch leren uit 2012/2013 wordt elk jaar meer gelezen en was in 2015 het één-na-populairste blogbericht!

P1580910

3. Moeilijke teksten in het Oude Testament

Ook vier andere blogberichten die ik al 2013 en 2014 schreef, bleken in 2015 nog steeds geliefd:

Proefschrift Jaap Doedens: Zonen Gods in Genesis 6

Uw kinderen tegen de rots: Prof. dr. A. van de Beek over Psalm 137:9 in de Vroege Kerk

Ds. Marco Batenburg over geweld in het Oude Testament

Proefschrift Janneke Stegeman: Hoe lezen joden en palestijnse christenen Jeremia 32

Werd u vooral aangetrokken door de moeilijke teksten waar ze over gaan of door de klinkende namen van de theologen?

P1520658

Jantje

Misschien schrikt u als u in bovenstaande blogstatiekspiegel kijkt: “Is het niet wat al te zwaar, wat al te serieus, wat al te moeilijk geworden? Waarom las ik vooral dit en niet liever de wat luchtiger stukjes? Gunde ik mijzelf geen tijd voor een onstpannende glimlach?” Troost u dan: het lijstje over de moeilijke teksten had ik statistisch gezien halvewege even moeten onderbreken voor de eervolle vermelding: de rijkgeïllustreerde klassieker Jantje zag eens pruimen hangen.

Maak een website of blog op WordPress.com