Joseph Zaki, mabruk!

Vanavond hoop kand. Joseph Zaki, een oudstudent van ons seminarie, in het huwelijk te treden in zijn geboortedorp Saraqna, zo’n 350 kilometer ten zuiden van Caïro. Het is niet mijn gewoonte om alle bruiloften van al onze (oud)studenten in heel Egypte bij te wonen, maar dit keer wilde ik wel gaan: met Joseph heb ik vanaf het begin van zijn studie goed contact gehad, eind 2010 was ik op uitnodiging van hem en zijn neefs Basem en Samir, eveneens studenten aan ons seminarie, al een dag te gast in Saraqna (waarbij we ook het nabijgelegen Verbrande Klooster bezochten), en zowel vorig voorjaar als dit voorjaar heeft hij college bij mij gelopen. Bovendien, het is nu zomer en de bruiloft kon een mooie aanleiding vormen om Caïro een aantal dagen te ontvluchten en kennissen en kerken in Opper-Egypte (het Nijldal) te bezoeken. Joseph verwachtte van mij ook niet enkel dat ik aanwezig zou zijn, maar ook dat ik één van de gebeden tijdens de plechtigheid zou verzorgen.

P1050003

Terwijl Jospeh zelf vorige week zaterdag mij nog verzekerde dat het in Saraqna rustig en veilig is (de meeste dorpelingen zijn christelijk en zien het verdwijnen van Morsi als een verademing, terwijl de moslimminderheid het vertrek van de president neemt zoals het is), kreeg ik de dagen erna van drie vier zijden het advies om in deze roerige tijden niet naar het zuiden af te reizen. En zo zit ik nu gewoon achter mijn computer in Caïro en laat ik via dit blogbericht (dat via Facebook ongetwijfeld ook Egyptenaren onder ogen komt) toch mijn “mabruk, alf mabruk” (gefeliciteerd, duizendmaal gefeliciteerd) naar Joseph en zijn bruid uitgaan.

P1010678

Joseph doet verslag van een stage in Sudan.

P1010801

Joseph met Polsbroekse kaas in mijn appartement.

P1040874

Joseph in galabeya in zijn geboortedorp Saraqna.

P1050858

Joseph met prof. dr. Iain R. Torrance, de rector (inmiddels oudrector) van Princeton Theological Seminary in de Verenigde Staten

P1090687

Joseph op het sportveld tijdens een studentenconferentie.

P1510097

Joseph tijdens een plechtigheid op het seminarie.

P1500700

Joseph tijdens de afstudeerweek mei 2013.

Wie toch de sfeer van Opper-Egypte en Egyptische bruiloften wil proeven, kan bijvoorbeeld de volgende blogberichten lezen en de bijbehorende foto’s bekijken: