Aan de vooravond van de ramadan

P1520229

In Egypte begint de ramadan weer. Net zoals veel Nederlanders voorafgaand aan kerst een kerstboom kopen, kochten veel Egyptenaren volgens een oud cultureel gebruik de afgelopen weken een fanoes (lantaarn). Christenen halen uiteraard niet zo’n ding in huis, maar lopen er over het algemeen ook niet tegen te hoop.

Misschien denken ze net als die Gereformeerde Gemeente predikant die jaren geleden mijn grootouders bezocht. In de hal van het appartementencomplex waar zij woonden stond een levensgrote kerstboom. “Ik hoop dat u zich daar niet aan gestoord heeft, dominee,” zei mijn oma toen de predikant eenmaal binnen was. “Ach,” antwoordde de predikant, “ik mag die kerstboom niet mooi vinden, maar eigenlijk vind ik hem wel mooi.”

Op Twitter wenst de Egyptische Freedom and Justice Party (de politieke partij van de moslimbroederschap) president Morsi een “Ramadan Mubarak” (een gezegende ramadan; een zinspeling op voormalig president Mubarak lijkt niet bedoeld), terwijl op Facebook veel christelijke vrienden hun moslimvrienden “Ramadan kariem” toewensen.

Tot slot, over openlijk hypcriet zijn tijdens de ramadan heb ik twee jaar geleden al geschreven. Wie zelf zonder zinloze zelfkwelling zinvol wil vasten, zou dit kunnen overwegen.

P1520230

P1520235

P1520239

P1520246

P1520248

P1520250

Maak een website of blog op WordPress.com