Egypte

Maak zelf een Opper-Egyptische bruiloft mee

Zoals ik eerder al schreef, was ik twee weken geleden bij een verloving en een bruiloft in Opper-Egypte en overnachtte ik tussendoor in een dorp. Had u dit zelf ook wel eens mee willen maken? Grijp dan nu uw kans om de foto’s te bekijken.

 • Wilt u zelf een Opper-Egyptische verloving bijwonen? Bekijk dan dit fotoalbum.
 • Wilt u zelf een Opper-Egyptische bruiloft bijwonen? Bekijk dan dit fotoalbum.
 • Wilt u Egyptenaren en een Nederlander op een ezel zien? Bekijk dan dit fotoalbum.

Tip

Zoals u zult zien in de fotoalbums, schrijven Egyptenaren graag commentaar bij de foto’s, maar uiteraard in het Arabisch, wat voor de meeste westerlingen slechts uit onbegrijpelijke tekens bestaat. Wilt u toch een idee krijgen van wat men zoal schrijft? Selecteer dan zo’n Arabische tekst en klik op de rechtermuisknop: waarschijnlijk krijgt u dan een optie te zien om de tekst automatisch te vertalen. Indien u Google Chrome gebruikt als webbrowser, krijgt u waarschijnlijk meteen al bovenaan het venster de vraag of u de pagina wilt vertalen. Als u daarvoor kiest, wordt alle Arabische tekst in één of twee seconden in het Nederlands of Engels vertaald. Vanzelfsprekend zijn die automatische vertalingen niet perfect, maar ze geven vaak wel een idee waar het Arabisch over gaat. Een probleem is wel dat Egyptenaren op Facebook vaak niet in het verheven Modern Standaard Arabisch maar in het eenvoudigere Egyptisch Arabisch schrijven, wat door vertaalprogramma’s echter vaak slecht wordt herkend en begrepen (mede omdat de spelling van het Egyptisch Arabisch varieert van persoon tot persoon).

3 thoughts on “Maak zelf een Opper-Egyptische bruiloft mee

  • Er zijn wel wat verschillen:
   1. Overdag zit de bruid urenlang bij de kapper; de kerkdienst ’s avonds (bij de hier gefotografeerde verloving om vijf uur, bij de bruiloft om acht uur) vormt het eerste hoofdonderdeel van de dag.
   2. Er is niet één trouwpreek, maar er zijn verschillende korte “adviezen,” gedichten, gebeden, en/of liederen.
   3. Bij de verloving geeft “hij” aan “haar” gouden sieraden (de bruidsschat of het bruidscadeau) en worden voorwaarden getekend waarop straks het huwelijk zal plaatsvinden.
   4. De officiële trouwacte wordt al voorafgaand aan de bruiloft in de kerk opgemaakt, maar het “ja”-woord en de handtekening in de kerk maken alles definitief. (Naar verluid heeft een bruid hier [op advies van een wijze predikant] in een kerk serieus “nee” gezegd omdat ze onder druk van de familie moest trouwen en dat haar enige kans was om zelf haar stem te laten horen en onder het huwelijk uit te komen.) Hoewel zeker een christelijk huwelijk wel gezien wordt als iets tussen man en vrouw, wordt het toch ook beleefd als een overeenkomst tussen bruidegom en de vader (of oudste broer) van de bruid.
   5. Tijdens een verlovings- of trouwdienst wordt er irritant veel gefotografeerd. (Omdat ik uitdrukkelijk gevraagd was te fotograferen, heb ik er zelf ook aan meegedaan.)
   6. Na de verlovingsdienst was er een receptie waar iedereen een doosje met een paar broodjes en een stukje taart kreeg en een flesje fris; na de trouwdienst was het in principe alleen handen schudden. Slechts de directe familie en een paar vrienden gingen mee naar de tuin waar het feest werd voortgezet met sterretjes, taart, “touwtrekken” en andere elementen van gezellig samenzijn.
   7. Zo half één ’s nachts stapten we na de bruiloft in de auto’s om (voortdurend luid toeterend) eerst bij het huis van de bruid langs te gaan en vandaar naar het huis van de familie van de bruidegom waar het nieuwe paar het appartement op de bovenste verdieping heeft gekregen.
   8. De bruiloft vond plaats in de stad en dat maakt de kleding inderdaad wat westerser: de meeste mannen dragen een kostuum en slechts enkele dragen een galabeya (“soepjurk”).

 1. Pingback: Joseph Zaki, mabruk! | wjdw.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.