Herbeleef 11 februari 2011, de dag dat Mubarak aftrad

Op 11-2-11 (vrijdag 11 februari 2011) schreef ik drie stukjes. Rond het middaguur noteerde ik onder andere:

Er zijn zeker Egyptenaren die graag zien dat de president nog een poosje aanblijft: hij is nu bezig enkele goede veranderingen in de grondwet door te voeren en zijn onmiddellijk vertrek zou chaos met zich meebrengen. Maar de Egyptenaren op het plein konden natuurlijk niets met deze speech [de speech van Mubarak op donderdag 10 februari]. Op dit moment vindt het middaggebed plaats, daarna zullen er grote demonstraties zijn. Keert daarna de rust weer of barst straks de bom? Ik weet het werkelijk niet en weet ook niet wat ik moet wensen. Ik hoop en bid slechts dat Egypte er uiteindelijk beter van wordt.

‘s Avonds acht uur schreef ik onder meer:

Terwijl ik met mijn vader bel, komt mijn moeder terug van boodschappen doen en heeft ze net op de autoradio gehoord dat Mubarak is afgetreden. We ronden het gesprek meteen af en ik ren naar onze gemeenschapsruimte, net op tijd om de herhaling van de mededeling van de vice-president op televisie te horen. (…)

Ik besluit (…) een belrondje langs onze studenten te houden. (…) Slechts één van de vijf studenten die ik spreek, is echt blij vandaag: “Dit is een gebedsverhoring.” Het is mooi dat de mensen zelf voor hun belangen zijn opgekomen en dat er meer vrijheid komt. Hij is niet bang voor de moslimbroederschap: in het verleden steunden mensen de broederschap uit protest tegen het regime, maar feitelijk is het maar een klein clubje. Hij heeft hoop dat de veranderingen nieuwe kansen voor het christendom brengen. (…)

Wanneer ik naar mijn werkkamer loop om dit stukje op de mail te zetten, kom ik één van de schoonmakers tegen. “Waarom zeg je niet ‘gefeliciteerd?’” vraagt hij me. “En jij zei vanmorgen nog dat je de toespraak van Mubarak gisterenavond wel goed vond,” reageer ik verbaasd. “Jawel,” antwoordt hij, “dat is zo, en we zijn ook bang voor de moslimbroederschap, maar toch moet je nu ‘gefeliciteerd’ zeggen.”

En ’s avonds om elf uur voegde ik daar onder andere nog aan toe:

Een van onze studenten is bitter teleurgesteld dat president Mubarak is opgestapt. Hij woont in een dorp in de provincie Minya, zo’n 250 km ten zuiden van Caïro. (…) Ik vertel hem dat president Obama zojuist heeft gezegd dat vandaag de dag van echte democratie is, waarbij de stem van het volk is gehoord. Hij antwoordt gelaten: “De stem van de mensen op Midan Tahrir (‘Bevrijdingsplein’) is gehoord, maar dat is niet de stem van het hele volk. Naar ons hier in het dorp heeft niemand geluisterd.”

Het is begrijpelijk dat de mensen in dit dorp niet zijn gehoord. Daar gaat geen journalist naar toe, laat staan een cameraploeg. De demonstranten van Tahrir zullen ook niet gezegd hebben: “Ga daar eens kijken.” Want wat hebben dorpelingen die slaafs de staatstelevisie volgen nou voor verstand van echte democratie? Als er naar hen werd geluisterd, zou er nooit iets wezenlijks veranderen in Egypte.

Wie het Egypte van de afgelopen dagen versimpelt tot “de dictator met zijn corrupte vriendjes” vs. “de demonstranten voor democratie,” is doof voor de stem van menig eenvoudig Egyptenaar van wie de president had mogen aanblijven tot de verkiezingen in september. De stem van Midan Tahrir is de stem van het volk, zeker, maar niet van heel het volk.

Laatstgenoemde student ontwikkelde naderhand overigens wel een positievere blik op de revolutie. Hoe hij nu de stand van het land beziet en terugkijkt op de revolutie weet ik niet: hij is inmiddels afgestudeerd en dient een gemeente in Opper-Egypte, zodat ik minder contact met hem heb.

P1060736

Tijdens de revolutie bewaakten de keukenjongens het seminarie. Gelukkig hoefden de messen en stokken nooit echt te worden gebruikt.