Auto gekidnapt—en hoe het afliep

Mijn collega Anne Emile Zaki sprak pas in Amerika voor een groot publiek (met naar schatting zo’n 38.000 online luisteraars) over de situatie in Egypte. Zelfs als men her en der van mening zou willen verschillen, kon men niet anders dan bijna een uur lang ademloos luisteren naar de boeiende, heldere en ontroerende wijze waarop ze de zaak van de Egyptische christenheid voor het voetlicht van de wereld bracht—het is geen wonder dat juist zij de taak heeft onze studenten te leren spreken in het openbaar.

Toen ze echter weer op het vliegveld in Caïro landde en haar man van huis wilde om haar op te halen, wachtte hen een onaangename verrassing: de auto was gestolen. Nee, hij had hem niet een straat verderop geparkeerd en vergeten waar dat precies was: hij had de auto zoals gewoonlijk vlak voor de deur op straat gezet en de wagen was nu ook echt nergens in de omgeving te vinden. Een telefoontje bevestigde dat de auto inderdaad gestolen was: de dief meldde zelf dat hij hem had en dat ze hem terug konden krijgen—nee, hij had geen wroeging maar wilde veel geld zien.

Graag zou ik dit blogbericht laten eindigen met een eind goed al goed: de dader wordt opgepakt en de auto keert terug naar de rechtmatige eigenaar, of beter nog: de dader komt tot inkeer en brengt de auto zelf weer terug. Helaas is de werkelijkheid niet zo mooi en staan Anne en haar man voor een lastig dilemma. Uiteraard is de kidnap van een auto niet vergelijkbaar met de kidnap van een kind, maar het is toch ingrijpend. Anne en haar man hebben dan ook hun vrienden gevraagd om mee te bidden in deze situatie.

Car Anne Emile Zaki

Maandag 10 februari 2014. Bovenstaand stukje schreef ik vorige week. “Wel posten? Niet posten?” dacht ik toen en uiteindelijk deed ik het niet. Vanmorgen vroeg ik aan Anne of er nieuwe ontwikkelingen waren rond de auto, maar dat was helaas niet het geval.

Aan het einde van de middag kwam echter het goede nieuws: de auto was door de politie twee tot drie kilometer verderop gevonden en werd nu thuisbezorgd bij de rechtmatige eigenaars zonder dat enig losgeld was betaald. Alleen was de auto wat stoffig en waren de banden lek.

Het leek me goed dit stukje nu als nog te posten.

Foto: van Facebook.