De nieuwe stadspoort en het nieuwe rustoord

IMG_0415

Bij stadsmuren en stadspoorten denk je toch al snel aan de middeleeuwen. Dat geldt zeker ook voor Caïro: daar bevat de aloude noordmuur nog twee imposante poorten en ook de tiende-eeuwse Bab Zuweila, de poort aan de zuidkant van de middeleeuwse stad, mag er zijn—vooral het uitzicht vanaf de hoge torens is nog steeds de moeite waard.

Maar Caïro heeft nu ook een gloednieuwe stadspoort, gebouwd in 2014! De dubbele poort vormt de toegangsdeuren tot het Tahrirplein vanuit zuidelijke richting. De afgelopen jaar stond hier om de situatie beheersbaar te houden een muur van betonblokken, maar daarmee was wel een hoofdverkeersader geblokkeerd. De stalen poort staat het toe het verkeer op gewone dagen door te laten en bij demonstraties stop te zetten. Gisterenavond na kerktijd was één van de twee poortopeningen al gesloten: mogelijk gaat de poort ’s nachts ook dicht. Een zijstraat heeft overigens nog wel steeds een betonblokkenmuur.

IMG_0412

Een gevolg van het heropenen van de hoofdverkeersader is dat het Tahrirplein zijn vroegere drukte weer terug heeft gekregen. Vroeger adviseerden de reisgidsen als oefening om aan het Egyptische verkeer te wennen dat je probeerde tussen zes rijen auto’s door het plein over te steken. De afgelopen jaren was dat niet meer aan de orde: of er was een dichte mensenmassa vanwege een demonstratie (en elk reisadvies raadt af dat je daar als toerist naar toe gaat) of het verkeer was er rustig, in elk geval voor Caïreense begrippen. Nu echter is de zahma (drukte) in zijn twijfelachtige glorie hersteld.

IMG_0402

IMG_0405

Niettemin bevindt zich midden op het plein rond het revolutiemonument een oas van rust.

IMG_0408

Maak een website of blog op WordPress.com