In Egypte: het boek

In Egypte nieuwsbrieven Willem-Jan de Wit 2008-2017Van najaar 2008 t/m voorjaar 2017 heb ik twintig nieuwsbrieven vanuit Egypte geschreven, die u nu gratis terug kunt lezen in dit rijk geïllustreerde pdf-boek (80 pagina’s, ca. 25 MB).

Toen ik nog niet zo lang in Egypte was, las ik Twee broers en een meisje met geel haar van Gert-Jan Segers, een roman waarin hij de verschillende, soms heftige, reacties in Egypte in 2001 op 9/11 verwerkte. Vergeleken daarmee was het Egypte dat ik in 2008 en 2009 meemaakte veel kalmer: op zich gelukkig natuurlijk, maar het voelde haast een beetje te tam. December 2010 schreef ik echter in mijn nieuwsbrief over “donkere wolken” en de jaarwisseling van 2010-2011 barstte de bom, in een kerk in Alexandrië waarbij meer dan twintig doden vielen. 25 januari 2011 brak de revolutie uit en sindsdien heeft Egypte geen lange rustperiodes meer gekend. Na de val van Morsi en het bloedblad van 14 augustus 2013 zijn er misschien geen spectaculaire massademonstraties meer geweest, maar dat betekent niet dat er nu ontspannen rust en welvaart heerst.

14 augustus 2013 was ook de dag dat tientallen kerken in brand werden gestoken. Februari volgde de moord op meer dan twintig Egyptische christenen in Libië. Afgelopen december ontplofte de bom in de kerk in Caïro, afgelopen palmzondag in een kerk in Tanta en bij een kerk in Alexandrië, en nu wenen we om het bloedbad van Minya afgelopen vrijdag. Ietsjes tammer zou werkelijk geen kwaad hebben gekund.

Ondertussen gaan mijn nieuwsbrieven ook over het gewone leven, de cultuur, het kerkelijk leven en mijn werk als docent hier op het Evangelical Theological Seminary in Cairo, en wat dat betreft is er toch ook steeds veel moois en kleurrijks te melden geweest.

Ter kennismaking hieronder de inhoudsopgave. Wellicht valt het op dat de frequentie van de nieuwsbrieven vanaf 2011 iets is afgenomen. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik voor 2011 nog geen weblog, Facebook of Twitter had en alle nieuws deelde via de nieuwsbrief, terwijl ik sinds 2011 vele honderden blogberichten hier heb geschreven en vele duizenden foto’s heb gedeeld via Facebook.

Tot slot: mocht iemand suggesties hebben hoe ik u ook de komende jaren zo goed mogelijk kan informeren over wat hier in Egypte gaande is en wat mij in mijn werk bezig houdt, zonder dat het te tijdrovend wordt, dan sta ik daar zeker open voor.

Nieuwsbrief 1 (okt. 2008)
Regen
Cairo
Het seminarie
Het dorp Hoer

Nieuwsbrief 2 (feb. 2009)
Il-hamdu lillah
Suikerriet
De sapbar
Sudan in wijk 10

Nieuwsbrief 3 (juni 2009)
Zendeling
Verhuisd
’s Lands wijs, ’s lands eer?
Zomer
Hoe gaat het met … Ds. Emil?
Hoe gaat het met … Musa?
Het dorp Nazlit in-Nachl

Nieuwsbrief 4 (dec. 2009)
In de kappersstoel
De bruiloft van Adil
Stad van de duizend minaretten

Nieuwsbrief 5 (april 2010)
Nederland
De wijk Abbasseia
Waasa

Nieuwsbrief 6 (aug. 2010)
Verlof
Safwat
Psalmen, gezangen en opwekkingsliederen
Van april tot september

Nieuwsbrief 7 (dec. 2010)
Donkere wolken
“Help dorpsdominees aan een fiets”
Kaas
Duiventoren
Van september tot januari

Nieuwsbrief 8 (april 2011)
Voor de verandering
Bevrijdingsdag op het Bevrijdingsplein
Kerkdienst voor moslims en christenen
Hoog bezoek

Nieuwsbrief 9 (aug. 2011)
Licht
Geweerschoten en gesprekken
Zondagsschool
Duivelsuitdrijving
Weblog

Nieuwsbrief  10 (dec. 2011)
Nederland
Van bloed en blijde mensen en een meneer
Logo
Takenpakket
Hassan en Marcus
Weblog

Nieuwsbrief 11 (juni 2012)
Feest

Nieuwsbrief 12 (dec. 2012)
Land onrustig vol van zorgen
Nieuwe studenten
Verlof
Meer weten

Nieuwsbrief 13 (juni 2013)
Zay ez-zift—als het asfalt
Syrische vluchtelingen
Kort nieuws
Seminariebestuur

Nieuwsbrief 14 (dec. 2013)
Situatie in het land
Nieuwe collega’s
De les van de palmboom
Kinderlijk misverstand
youtube.com/willemjdewit
Thang

Nieuwsbrief 15 (aug. 2014)
Binnen een jaar?
Syrië
Irak
Gaza

Nieuwsbrief 16 (april 2015)
Moederdag met moslims
Verlof en GZB-dag
Saleem
Een najaar vol hoogtepunten
Twee rijen lopen langs de zee

Nieuwsbrief 17 (dec. 2015)
Zendingsopdracht

Nieuwsbrief 18 (juni 2016)
Licht in Egypte
Afstuderen

Nieuwsbrief 19 (dec. 2016)
Dienen in de dorpen
Vakgroep Bijbelwetenschappen

Nieuwsbrief 20 (mei 2017)
Dominees en Kaaskoppen
Van bommen en een nieuw begin
Varkens kijken
Kort nieuws (1)
Kort nieuws (2)

PS: Zoals gezegd kunt u het pdf-boek gratis downloaden. Mocht u mijn werk echter financieel willen steunen, gaat u dan via deze link naar de GZB-website.

 

Maak een website of blog op WordPress.com