Welke van deze twee video’s over Egypte zegt u het meest?

De Nieuwsuur-uitzending over de verbrande kerken in Minya heeft veel mensen geraakt. Zelfs een blogbericht over de detailvraag welk lied er tijdens de dienst in die uitgebrande kerk werd gezongen, is al meer dan vijfhonderd keer gelezen. Maar natuurlijk focuste die uitzending slechts op één onderdeel van wat deze dagen in Egypte speelt. De volgende twee video’s, in helder Engels en helder Duits en met beelden die ook voor zichzelf spreken, geven een breder beeld van wat er gaande is.

Egypt Fights Terrorism   Ägypten am Abgrund

De eerste video is getiteld Egypt Fight[s] Terrorism en duurt een kleine acht minuten. Een Egyptische deelde deze video met een andere Egyptische en die plaatste de video op mijn Facebook-tijdslijn, naar ik aanneem met de bedoeling dat ik deze video met u zou delen om u het ware verhaal te laten zien van wat er in Egypte speelt.

De tweede video is getiteld Ägypten am Abgrund en duurt een klein kwartier. Dr. Jim West, een bekende Amerikaanse Bijbelblogger die ook begaan is met Egypte, beval deze video aan op zijn weblog. In de video komt onder anderen Dr. Ramez Atallah aan het woord, de directeur van het Egyptisch Bijbelgenootschap dat twee van zijn boekwinkels in vlammen op zag gaan.

Beide video’s lijken hetzelfde doel te dienen: het beeld corrigeren dat vorige week de westerse media domineerde, namelijk dat het Egyptische leger met buitensporig grof geweld honderden vreedzame demonstranten doodde.

Nu ken ik niet al mijn lezers van mijn weblog, maar mag ik voorzichtig inschatten dat de meesten van u meer waardering hebben voor de tweede video dan voor de eerste? Bij de eerste schiet toch al snel het woord “propaganda” door je hoofd, terwijl je bij de tweede denkt “genuanceerde journalistiek met aandacht voor verschillende gezichtspunten zonder zelf kleurloos te worden.”

Toch is die eerste video misschien wel belangrijker: uiteraard zullen er Egyptenaren zijn die dit propaganda of erger noemen maar voor velen vertelt deze video waarschijnlijk juist hoe zij zelf de gebeurtenissen van de afgelopen tijd zien. Als u Egyptenaren wilt begrijpen, stap dan over de cultuurkloof en probeer te kijken zoals zij zelf naar de wereld kijken.

Of heb ik er zelf nog steeds niets van begrepen en voelen geboren westerlingen zich meer aangesproken door de eerste video en geboren Egyptenaren zich meer gekend in de tweede? Wie het weet mag het zeggen.

Maak een website of blog op WordPress.com