Welkom in onze bibliotheek in Caïro!

Posted by Willem J. de Wit on Saturday, December 16, 2017

Dominee-worden leer je niet uit een boekje, maar zonder boeken is een theologiestudie toch moeilijk te doen. Daarom: welkom in de hoofdbibliotheek van het Evangelical Theological Seminary in Cairo! De foto’s heb ik op zaterdagmiddag gemaakt, vlak voor sluitingstijd. Zelfs toen waren nog diverse studenten hard aan het studeren en papers aan het schrijven. En onze nieuwe kopieermedewerker Mary (in Egypte een mannennaam) was er ook nog. Wellicht is het aardig om te weten dat verschillende van de nieuwere boeken die u op de foto’s ziet met steun van de GZB zijn gekocht.

Voor de liefhebbers een vraag: van hoeveel Nederlandse theologen telt u boeken op de foto’s?

Uiteraard laten de foto’s niet al onze boeken zien. Wilt u weten welke boeken we verder zoal hebben, neemt u dan gerust eens een kijkje in de onlinecatalogus. De ruim 58.000 boeken in de catalogus staan overigens verspreid over meerdere locaties: naast de hoofdbibliotheek (met daarin ook de reference room, de zaal met naslagwerken) heeft het seminarie ook een gespecialiseerde bibliotheek op het gebied van het christendom en de islam in het Midden-Oosten (in het Center for Middle Eastern Christianity) en kleinere bibliotheken in de afdelingen in Alexandrië (225 km ten noordwesten van Caïro) en Minya (250 km ten zuiden van Caïro). Nu we met ons online-onderwijs ook de rest van Egypte (en de Arabische wereld) willen bereiken, wordt er gewerkt aan nog twee kleine bibliotheken, in Asyut (400 km ten zuiden van Caïro) en Sohag (500 km ten zuiden van Caïro).

Wat betreft de verdeling tussen Arabische en Engelse boeken: op de foto’s krijgt u wellicht de indruk dat we veel meer Engelse dan Arabische boeken hebben, maar naar ik begreep is het aantal ongeveer gelijk. Bij de Arabische boeken gaat het dan vaak wel om meer exemplaren van hetzelfde boek en in de Arabische collectie zitten ook nogal wat dunne boekjes en boeken/boekjes die voor wat diepgaander studie weinig waarde hebben. Qua aantal unieke relevante pagina’s is de Engelse collectie dus zeker groter. Maar de wèl geschikte Arabische boeken worden intensief gebruikt – voor studenten met een beperkte kennis van het Engels zijn ze de belangrijkste informatiebron.

Op dit moment heeft de GZB niet een project specifiek voor de bibliotheek van het seminarie. Maar niet getreurd. U kunt onze studenten wel steunen. Zij moeten namelijk niet alleen tijd tussen de boeken doorbrengen, maar evenzeer ervaring in de praktijk opdoen. En daarvoor is wel een project dat u kunt steunen: “pastorale stage voor theologiestudenten.” Daarnaast is het uiteraard mogelijk om de GZB te steunen met een gift om mijn werk hier in Egypte mogelijk te maken.