Leren aan zee

P2250850 (2)

“Loopt alzo dat gij dien moogt verkrijgen” (1 Cor. 9:24) ­– dat was het motto van de openingsconferentie van de predikantsopleiding van het Evangelical Theological Seminary in Cairo deze week ­– lopen om te winnen, volhouden en niet opgeven. Traditiegetrouw vond de conferentie plaats in Beit el-Salam, huis van de vrede, aan de Middellandse Zee.

In groepjes deelden de terugkerende studenten hun stage-ervaringen van deze zomer en introduceerden de nieuwe studenten zichzelf. Eén nieuwe student komt bijvoorbeeld uit Nag Hammadi, een stad ver in het zuiden van Egypte. Om vanuit Caïro zijn ouderlijk huis te bezoeken is hij zeker zoveel reistijd kwijt als ik om mijn ouders in Nederland te bezoeken. Veel studenten waren ook benieuwd van mij te horen hoe het hun voormalige studiegenoten Ephraim en Maurice, die nu voor drie maanden in Amsterdam studeren en kennismaken met de kerk in Nederland, vergaat.

Verder verzorgde tijdens de conferentie een team van de sports ministry van een grote kerk in Caïro een ‘leerzaam’ sportief spelprogramma ­– een soort teambuildingsactiviteiten die de aanstaande predikanten later wellicht ook met de jeugd in hun gemeente zouden kunnen doen.

Maar het hoogtepunt van het programma was het pootjebaden in zee, ’s avonds na het programma en ver na zonsondergang, in een heerlijk zeewindje zonder dat het koud werd, gefascineerd door de golven, starend naar de sterren, rennend door het water vol Egyptisch jolijt, sprekend over het belang van stille tijd – althans, de studenten die mij hiertoe meenamen achtten dit het hoogtepunt.

Inmiddels zitten we echter in de bus terug naar Caïro en is het ‘leren in vakantiesfeer’ weer voorbij. Morgen is de officiële jaaropening en maandag beginnen de colleges en vergaderingen weer.

Voor meer foto’s van de conferentie zie het album op Facebook.

Maak een website of blog op WordPress.com