College en jeugdavond Minya

P2190845

Gisteren was ik in de stad Minya, circa 250 km ten zuiden van Caïro. ’s Middags gaf ik vier-en-een-half uur college Bijbelse theologie aan de studenten van onze Master of Arts in Theology (MAT)-deeltijdopleiding. Sommige studenten die nu bij mij college lopen hebben dit najaar 2012 ook gedaan toen de opleiding in Minya net van start was gegaan en ik daar inleiding systematische theologie gaf. Deze studenten staan nu aan het eind van de studie en hopen begin juni als eersten van de deeltijdopleiding in Minya af te studeren.

P2190846

Eén van de studenten in Minya is op landelijk niveau betrokken bij het jeugdwerk van de presbyteriaanse kerk en daarnaast leider van de bijeenkomsten voor 15-18-jarigen in de gemeente waarvan hij lid is. Op zijn uitnodiging sprak ik gisterenavond in de jeugdbijeenkomst over “Gods wil en menselijke vrijheid.” Dat klinkt misschien vrij abstract, maar het verzoek om over dit onderwerp te spreken kwam voort uit heel praktische vragen: heeft God al een plan gemaakt welke studie jij moet gaan volgen en moet je dat plan zien te ontdekken, of mag/moet je zelf kiezen welke studie het best bij je past? Mag je bidden of God je zin geeft om te studeren voor je examens of moet je gewoon zelf zin maken? Er ontstond een levendig gesprek en discussie, waarbij moeilijke vragen niet werden geschuwd.

Het was een lange dag (’s ochtends 7.40 de deur uit, ’s nachts om 3.40 weer thuis), maar zeker de moeite waard.

Foto boven: een deel van de studenten Bijbelse theologie, met dhr. Moris die zorgt voor de goede gang van zaken in onze afdeling in Minya.

Foto-onder: jeugdbijeenkomst aan het begin van de avond. Tijdens de avond liep het nog iets voller.

 

Maak een website of blog op WordPress.com