De Egyptian Knowledge Bank

Wie aan een westerse universiteit theologie studeert of werkt, heeft tegenwoordig via de bibliotheek online toegang tot tal van internationale tijdschriften. Hier aan het Evangelical Theological Seminary in Cairo stonden we wat dit betreft tot voor kort stevig op achterstand. Weliswaar hadden we enkele jaren een betaalde toegang tot ATLA Serials, maar de hoge kosten daarvan wogen niet op tegen het daadwerkelijke gebruik. Inmiddels is de situatie echter grondig veranderd ten goede. Slechts drie voorbeelden:

  • Via een gratis persoonlijke registratie bij de Global Theological Library heeft een ieder sinds enkele jaren toegang tot meer dan honderd theologische tijdschriften (soms met enige beperkingen qua layout).
  • Als seminarie op het Afrikaanse continent hebben we gratis toegang tot de archieven van JSTOR die meer dan 2000 tijdschriften omvatten (waarvan meer dan honderd op het gebied van theologie en godsdienstwetenschap). Zie mijn bericht van afgelopen september.
  • En nu in 2016 hebben alle Egyptenaren in Egypte gratis toegang gekregen tot de Egyptian Knowledge Bank. Deze omvat onder andere toegang tot de “Academic Search Complete Database” en “Arab World Research Complete Database” van Ebscohost en tal van tijdschriften van wetenschappelijke uitgever Sage en handboeken van Wiley Blackwell. Hebben de archieven van JSTOR nog als nadeel dat artikelen van de afgelopen vijf jaar meestal nog niet toegankelijk zijn, via de Egyptian Knowledge Databank krijgt men ook toegang tot het nieuwste van het nieuwste. Artikelen waarvoor je vroeger naar een universiteitsbibliotheek in het Westen moest reizen, tover je nu binnen een paar seconden op je scherm, niet alleen hier op het seminarie in Caïro maar ook in een dorpje in Opper-Egypte.

De Egyptian Knowledge Bank is niet alleen interessant voor christelijke theologie, maar voor alle gebieden van studie en wetenschap. De website van de kennisbank zegt er zelf over: “Egyptian Knowledge Bank is the future’s hope, is the revolution led by President Abdel-Fattah El-Sissi towards a community that learn[s], think[s] and innovate[s].” Wanneer ze effectief wordt benut, kan deze kennisbank inderdaad een kwaliteitsslag voor het Egyptische onderwijs, niet alleen op ons seminarie, maar op alle scholen en universiteiten in Egypte betekenen. Hoe men ook verder oordele over alles wat er gaande is in Egypte, ik kan de komst van deze kennisbank en zijn brede beschikbaarheid vooralsnog alleen maar toejuichen. Gefeliciteerd, Egypte!

Maak een website of blog op WordPress.com