Kerkdienst in Chengdu

P2030836

Zondagmorgen 11 oktober 2015. Jetleg of niet, vanmorgen moeten we om negen uur klaar staan in de hotelloge om samen ter kerke te gaan. “We,” dat zijn zo’n twintig Nederlanders, meest protestantse predikanten uit verschillende delen van de PKN. De kerk, dat is hier de grote Drie Zelf-kerk in het centrum van Chengdu in China.

P2030696

Te voet gaan we door de stad, sommigen geschrokken door het venijnige verkeer, ik mij verbazend dat het hier zoveel geordender is dan in Caïro. Aangekomen bij de kerk zien we een hoge toren met een kruis en een prachtig gebouw: met steun van de lokale overheid is het gebouw de afgelopen jaren gerenoveerd. Zo’n 2000 mensen passen er nu in, en de kerk zit vanmorgen behoorlijk vol.

P2030832

Bij onze binnenkomst is de gemeente bezig een gezang te oefenen: de Chinese versie van het Engelse lied “Blessed assurance: Jesus is mine” [Gezegende verzekering: Jezus is de mijne]. Even later zingt het koor een zeer plechtig openingslied. Psalm 96 wordt met de gemeente in beurtspraak gelezen en heel de gemeente spreekt de geloofsbelijdenis uit.P2030753

P2030748

De schriftlezing deze morgen is Lukas 12:13–21. De preek wordt gehouden door een studente van het seminarie hier in Chengdu. Bijna drie kwartier spreekt ze rustig maar beslist over het verzamelen van schatten in de hemel. Diverse gemeenteleden zie ik met een pen meeschrijven. “Ons geestelijk leven heeft voedsel nodig,” benadrukt ze. De rijke man en Lazarus, de rijke jongeling en Salomo met al zijn rijkdom komen aan de orde. “Er zijn rijken die goed christen zijn, maar rijkdom is vaak ook een gevaar. Ware rijkdom is te vinden in Gods woord.” Investeer in geestelijk zaken en heb oog voor de noden van de mensen om je heen, is de samenvatting. Een Nederlandse predikant naast mij die dichter bij de vertaler zit en derhalve meer meekrijgt, fluistert: “Dit gaat echt ergens over” en: “Hier wordt mijn hart warm van.”P2030778

Tegen het einde van de dienst zingen wij als Nederlandse groep Psalm 117 in canon en, jawel, een Chinees gezang: “In Jezus zijn wij één gezin.”P2030789

P2030790

Na de zegen knielen veel mensen voor in de kerk en wordt voor hen gebeden.

P2030805

P2030825

P2030809

P2030813

P2030818

P2030829

P2030833

Ds. Gert-Jan Codée heeft na de dienst nog een heel gesprek met één van de gemeenteleden, maar dan moeten we toch echt vertrekken, in verband met het vervolg van ons programma.

Zie ook het blogbericht “Zondag in Chengdu” van ds. Barend Drewes op de website van Kerk in Actie en het blogbericht “Zondagmorgen in Chengdu” van ds. Hans van Dolder op zijn website InsiteOut. Zie over deze reis ook predikantenreis.wordpress.com.

Maak een website of blog op WordPress.com