Kleine avonturen in Chengdu

Zaterdag 10 oktober 2015. Als GZB-docent in Egypte neem ik deze dagen deel aan een Kerk in Actie-predikantenreis naar China. Gisterenavond ben ik alleen in Chengdu geland, naar het hotel gebust en gelopen en na een korte avondwandeling en een snel blogbericht in diepe slaag gevallen.

Voor wie de kaart van China niet kent: Chengdu is een middengrote stad met 14,2 miljoen inwoners in de provincie Sichuan, die 80,8 miljoen inwoners telt. In Nederland zijn die aantallen met niets te vergelijken, maar wie in Egyptische begrippen denkt kan zich er wel iets bij voorstellen: groot-Caïro telt zo’n twintig miljoen inwoners en Egypte tegen de negentig miljoen. Een opvallende overeenkomst is Caïro en Chengdu is dat er Carrefour-hypermarkten zijn—megawinkels die we in Nederland nog steeds niet kennen. Of loop ik nu achter de feiten aan? Chengdu ligt vele honderden kilometers ten zuidwesten van Beijing, ten westen van Shanghai en ten noordwesten van Hong Kong.

Vandaag ontmoet ik aan het ontbijt dr. Tjeerd de Boer, die via Kerk in Actie seminariedocent is in Hong Kong en die gisterenavond laat eveneens in Chengdu is geland. Wanneer we vervolgens een rondje lopen, zien we deze brommerstalling:

P2030622 

Later op de morgen ontmoeten we ds. Peter, docent aan het seminarie van de Drie Zelf-kerk in Chengdu. Dit seminarie is bedoeld voor studenten uit heel zuidwest China en telt ongeveer tachtig voltijdstudenten.

Met ds. Peter halen we de andere reisdeelnemers op van het vliegveld. Spijt een vertraging zijn ze behouden aangekomen.

P2030623

Op de terugweg naar het hotel reidt de bus over het plein in het centrum van de stad. Hier staat een kolossaal standbeeld van de Grote Leider. Ds. Peter vertelt dat dit standbeeld de menssen vroeger begroette maar hen thans zegt te stoppen—een grapje naar aanleiding van de verkeersdrukte in de stad.

P2030631

‘s Middags op straat schiet ik onder andere de volgende beelden:

P2030639

P2030640

P2030655

P2030666

Tijdens een overvloedige avondmaaltijd (hierboven slechts één van de 15 à 20 gerechten) vertelt ds. Peter iets over het programma van morgen. We gaan dan ‘s ochtends te voet naar een Drie Zelf-kerk waar we als Nederlands gezelschap Psalm 117 in canon zullen zingen en ook een Chinees lied. ‘s Avonds hopen we naar een kerk in een stad in de omgeving te gaan.P2030665

Tijdens de maaltijd zit bij ons aan tafel ook een bijzondere gast: een landgenoot die in Chengdu Chinees studeert en onder andere veel contact heeft met christelijke studenten aan de universiteit. Toen hij merkte dat hij meer christelijke studentengroepen kenden dan die groepen zelf, heeft hij ze met elkaar in contact gebracht. Hij merkte dat het geen onwil was dat men elkaar nog niet kende, maar dat de ontwikkelingen in het christendom in China zo snel zijn gegaan dat niet ieder van elkaars bestaan weet.

Het is niet gemakkelijk om precies de vinger te krijgen achter de oorzaken en redenen van de groei van het christendom in China. Eén van de deelnemers heeft gelezen dat 65% van de nieuwe christenen een ervaring van “healing” (genezing) heeft meegemaakt, in eigen leven of in directe omgeving. In Chengdu wordt echter in kerken om genezing wordt gebeden, maar het lijkt toch erg hooggeschat dat 65% van de bekeringen na een ervaring van healing zou geschieden. Een andere deelnemer heeft gelezen dat Chinezen zien dat het staatskapitalisme tot veel egoïsme en immoraliteit heeft geleid en dat men ziet dat het christendom een morele basis kan bieden en kan leiden tot het onderling vertrouwen dat momenteel zoek is China en dat nodig is om het kapitalisme niet te laten ontsporen. De vraag is echter of, veelal jonge, mensen om zo’n beredeneerde reden christen worden in China.

PS: lees ook de verslagen van reisgenoten op predikantenreis.wordpress.com.

Maak een website of blog op WordPress.com