De Bijbel open aan het einde der aarde

P2000483

Argentinië, aan de zuidkant van Zuid-Amerika, kan met recht het einde der aarde worden genoemd. Toch is ook hier het christendom gekomen en gaat de Bijbel open: bijvoorbeeld in een reeds eeuwenoude rooms-katholieke kathedraal of in een simpele moderne hal waar een pinkstervoorganger mensen naar voren roept om te knielen op de betonvloer.

Ook op de universiteit gaat de Bijbel open: van 20 t/m 24 juli 2015 ontving een grote universiteit in de hoofdstad Buenos Aires de internationale conferentie van de Society of Biblical Literature, waar Bijbelwetenschappers uit de gehele wereld samen maar liefst zo’n vierhonderd papers presenteerden en met elkaar in gesprek gingen. Specifiek Argentijnse bijdragen waren gegroepeerd onder de noemer “The Word Is Very Near You: Biblical Contributions from ‘The End of the World’ (Zeer nabij u is het Woord: Bijbelse bijdragen vanuit ‘Het einde van de wereld’).

Zelf was ik één van de conferentiedeelnemers en presenteerde ik twee papers. Omdat ik drie dagen voor de conferentie landde en drie dagen erna vertrok, had ik de gelegenheid voor een korte maar intensieve kennismaking met delen van Argentinië en drie buurlanden: Brazilië, Paraguay en Uruguay. In een aantal blogberichten hoop ik verslag te doen.

Maak een website of blog op WordPress.com