Kerk in de woestijn

P1680814

In de oase Dakhla in de westelijke woestijn van Egypte, honderden kilometers ten westen van het Nijldal, woonden in ver vervlogen eeuwen christenen. In Asmant al-Khorab (ruïnes even ten oosten van oasedorp Asmant) is een vrij grote kerk uit de vierde eeuw gevonden. Iets westelijker, in Ayin Gedida is een veel eenvoudiger kerk gevonden. Munten die hier gevonden zijn vormen het bewijs dat deze kerk ook al in de vierde eeuw bestond. “Dokter Mahmoud” die verantwoordelijk is voor het toezicht op deze archeologische vindplaats houdt er, gezien het feit dat deze kerk zoveel eenvoudiger is dan de grote kerk in Asmant al-Khorab, rekening mee dat deze kerk zelfs al uit de derde eeuw stamt.

Het christendom kwam mogelijk in de oase omdat christenen vanwege vervolgingen vanuit het Nijldal diep de woestijn invluchten. Vervolgens stierf het christendom hier in de oase toch geheel uit. In de twintigste eeuw zijn echter opnieuw christenen uit het Nijldal naar de oase getrokken, nu niet vanwege vervolging maar omdat hier meer landbouwgrond beschikbaar was. Zij komen samen in een soort appartement, maar zijn inmiddels begonnen aan de bouw van een kerk.

Met dit blogberichtje besluit ik het blogjaar 2014 en wens ik hier vanuit de woestijn/de oase alle lezers een goed en gezegend 2015 toe!

Maak een website of blog op WordPress.com