Vijftig jaar Nederlanders aan het Evangelical Theological Seminary in Cairo

JIMG_1000

Volgende maand viert het Evangelical Theological Seminary in Cairo (ETSC) zijn honderdvijftigjarig bestaan. Oorspronkelijk zou dit afgelopen najaar al zijn gebeurd (het seminarie is in 1863 gesticht), maar vanwege de onrust in het land werd toen tot een jaar uitstel besloten. Maar nu is het D.V. donderdag 13 en vrijdag 14 november dan toch echt zo ver.

In feite is er reden voor een dubbele herdenking: niet alleen bestaat het seminarie anderhalve eeuw, maar ook is het een halve eeuw geleden dat de eerste Nederlander aan dit protestantse seminarie docent werd—een traditie die, met enkele kleine onderbrekingen, tot op heden stand heeft gehouden en thans door mij wordt belichaamd.

Welke Nederlanders hebben hier zoal gedoceerd?

  • 1963-1977: dr. Piet Dirksen (Oude Testament en Hebreeuws)
  • 1980-1989: dr. Meindert Dijkstra (Oude Testament, Hebreeuws en jodendom)
  • 1989-1996: dr. Johan Brinkman (Oude Testament en Hebreeuws)
  • 1998-2002: drs. Heda Klip (Oude Testament en Hebreeuws) en dr. Owe Boersma (reformatie- en kerkgeschiedenis)
  • 2008–heden: dr. Willem-Jan de Wit (Bijbelwetenschappen en systematische theologie)

Terwijl dr. Dirksen zijn werk deed via de presbyteriaanse kerk in de Verenigde Staten (PCUSA), werkten de volgende Nederlanders hier namens de Nederlandse kerken. Zelf ben ik de eerste die het werk via de GZB (een organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland) mag doen.

Wilt u 150 jaar ETSC en 50 jaar Nederlandse docenten aan het seminarie vieren met een gift, zodat het werk ook in de komende jaren door kan gaan, klik dan hier.

Literatuur:

  • Lems, Huub, redactie. Holland Mission: 150 Years Dutch Participation in Mission in Egypt. Utrecht: Zending der Protestantse Kerk in Nederland, 2005.
  • Lorimer, Jack. The Presbyterian Experience in Egypt, 1950–2000. Denver, CO: Outskirts Press, 2007.

Maak een website of blog op WordPress.com