Stage op de Sinaï

Vanavond spreek ik een student van ons seminarie die deze zomer stage loopt in een vacante kerkelijke gemeente in een dorp op de Sinaï, net ten oosten van het Suez-kanaal. Ik vraag hem een beetje bezorgd of men daar geen last heeft van terrorisme (volgens het reisadvies van de Nederlandse rijksoverheid is de gehele Sinaï al maandenlang een no-go-gebied). “Jawel,” antwoordt hij laconiek, “afgelopen zondag meende ik buiten vuurwerk of vreugdeschoten te horen ter gelegenheid van het Suikerfeest, maar de volgende morgen vertelde men mij dat er echt geschoten was en dat een terrorist was opgepakt.” “Zijn jullie dan niet bang,” vraag ik. “Welnee,” zegt hij, “voor mijzelf als Opper-Egyptenaar uit het zuiden is dit natuurlijk wel even schrikken, maar de mensen in de kerk zijn er helemaal aan gewend. In 1973, tijdens de oorlog met Israël, heeft men veel erger meegemaakt: toen werd er zwaar gevochten.”