Een hoefijzer met een punt erboven

nun WeAreNIneens zie je het teken overal: een soort hoefijzer met een punt erboven. Twitteraars hebben hun eigen gezicht verborgen en gebruiken nu dit symbool als hun avatar. Soms is er nog een rondje rond het teken gezet, waardoor het met wat goede wil oogt als een glimlachend gezicht.

Wie in het Midden-Oosten woont, herkent het teken meteen als de letter nun, de Arabische N. Gekalkt op huizen van christenen in Mosul in Irak is het een afkorting van Nasraani (nazarener, volgeling van de Man van Nazareth), een vooral door moslims gebruikte aanduiding voor christenen. Terwijl kopten in Egypte graag zelf met een kruis op hun voorgevel aangeven dat er christenen in dit huis wonen, zijn de nuns in Irak het werk van ISIS-aanhangers om de huizen van christenen te brandmerken.

nun with circle WeAReNInternationaal is de nun [uitspraak: noen] nu echter door christenen zelf als geuzenteken gekaapt om hun solidariteit met broeders en zusters in Irak te uiten. “#WeAreN” (wij zijn christenen) is de bijbehorende hashtag op Twitter.—Wellicht zijn er niet-christenen die inmiddels ook al meedoen.

Een gelukshoefijzer is het dus niet en een lachende smiley evenmin, misschien meer een kring van verbondenheid, een lichtpuntje in een donkere nacht.

Maak een website of blog op WordPress.com