Arie van der Poel bezoekt slachtoffers burgeroorlog Syrië in Libanon

Vorige week schreef ik over een kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië. Rond dezelfde tijd was mr. Arie van der Poel, landencoördinator Midden-Oosten van de GZB, op bezoek in Libanon, waar eveneens veel Syrische vluchtelingen zijn.

GZB Syrische vluchtelingen in Libanon

In een interview antwoordt hij op de vraag wat hij in Libanon heeft gezien:

Berooide, ontwortelde en aangeslagen mensen. Getraumatiseerd ook. Sommigen wonen in vluchtelingenkampen, anderen in kleine, bedompte kamertjes in de hoofdstad Beiroet. Ik heb aangrijpende verhalen gehoord van mensen die een goede baan hadden en nu in grote armoede en zonder perspectief leven. Ik heb ook de spanning in de samenleving gevoeld. In Libanon wonen vier miljoen mensen, daar zijn nu een miljoen vluchtelingen bij gekomen. Christenen, als minderheid, hebben het extra zwaar.

Over gesprekken met Syrische predikanten vertelt hij echter:

Het viel me op hoe hoopvol ze zijn. Ze zitten niet bij de pakken neer, maar kijken hoe ze van betekenis kunnen zijn. Hun geloofsvertrouwen is groot, ook onder de huidige omstandigheden blijven ze op Jezus zien. Dat is ook hun enige perspectief. Tijdens de conferentie hadden we telefonisch contact met een predikant uit Aleppo. Hij is ingesloten in zijn stad en kon er dus niet bij zijn. Aangrijpend om juist uit zijn mond te horen: “Als God voor ons is, wie zal dan tegen ons zijn.”

Lees het volledige interview met suggesties wat u/jij kunt doen op gzb.nl.

Maak een website of blog op WordPress.com