Egypte

Voor de kinderen die afgelopen augustus de GZB-dag bezochten

P1570252

Voor de kinderen die afgelopen augustus de GZB-dag bezochten:

Eén van jullie heeft deze gele voet tijdens de GZB-dag voor mij gemaakt en hem aan mij gegeven toen we voor in de grote tent op het podium stonden. Ik heb de voet meegenomen naar Egypte, waar ik (onder andere) les geef aan jongemannen die studeren om dominee te worden.

Toen ik pas mijn kamer opruimde, kwam ik de voet die jullie voor mij hadden gemaakt weer tegen en heb ik hem op een kaartje van Caïro, de hoofdstad van Egypte gelegd. Het blauw op de kaart geeft aan waar de rivier de Nijl stroomt.

De vijf grijze torens onderaan staan in het echt niet precies op deze plaats in Caïro maar verspreid over de stad: het zijn torens van kerken en moskeeën, want de meeste mensen in Egypte zijn ofwel moslim ofwel christen.

In de groene “stip” midden onder de voet staat “Midan al-Tahrir” (Tahrirplein): dat is de plaats waar de afgelopen jaren heel veel demonstraties zijn geweest, waarbij dan soms wel (bijna) een miljoen mensen op en rond het plein stonden. Nog steeds is het van tijd tot tijd onrustig in Egypte en worden er soms mensen gedood. En op de GZB-dag heb ik onder andere verteld dat in augustus veel kerken in Egypte in brand zijn gestoken.

Egypte is op zich een prachtig land, maar misschien denk je als je over al de problemen hoort die er ook zijn: wie wil daar nog wonen en werken? Toch houden de studenten die bij ons studeren om dominee te worden moed en straks hopen ze in kerken in heel Egypte “vrede” en “het goede” te gaan verkondigen, zoals op de voet staat.

Gezegende kerstdagen en hartelijk dank voor de voet die jullie voor mij hebben gemaakt!

Willem-Jan de Wit

PS: Als je eens wilt rondkijken in een dorp en op een zondagsschool in Egypte, kijk dan naar dit korte filmpje en ook naar dit korte filmpje.

One thought on “Voor de kinderen die afgelopen augustus de GZB-dag bezochten

  1. Dag Willem-Jan, Wat leuk, dat je ook aandacht hebt en geeft aan de jeugd! En dit op een leuke manier doet! Dit maakt hun aanwezigheid en activiteiten op de Zendingsdag zinvol en gewaardeerd! Ik ga proberen dit op de gemeentesite op te nemen of anderszins aan de jeugd onder ogen te laten komen. Je hebt recent weer veel stukjes op de mail gezet. betekent dit dat je hier meer tijd of gelegenheid voor hebt? Of is het misschien winter / kerstvakantie? Je klinkt steeds erg enthousiast over je bezig zijn en leven daar! Klopt dit? Heeft Egypte je hart gekregen?? Je bent er al weer een tijdje! voor hoe lang ook al weer? Was het voor bepaalde of onbepaalde tijd? Volgens mij ben je ook bijna jarig, de 24e dacht ik? Klopt mijn geheugen? We hebben niet op tijd aan een verjaardagskaart gedacht. Wel een kerstkaart als het goed is. Dat zou één van de andere, ( nieuwe) zendingscomm. leden verzorgen. Recent hebben we wat wisseling / vernieuwing van de commissieleden gehad, maar de vakatures wel weer vervuld; met m.i. ook vrij enthousiaste leden, waar ik persoonlijk erg blij mee ben. Maar om op je verjaardag terug te komen : natuurlijk van harte gefeliciteerd, en een goed en gezegend nieuw ( levens)jaar toegewenst! En ook voor de komende kerstdagen wensen we je goede en gezegende dagen toe! In Egypte zal dit hier en daar nog in half verwoeste of verbrande kerken gevierd en herdacht worden, denk ik? Dat werd onlangs in elk geval ergens in genoemd, en voorbede voor gevraagd. Ben jij zelf wel in Egypte? of kom je af en toe voor een kort familiebezoek o.i.d. naar Nederland? Bestaat er ook zoiets als winter-stop of kerstvakantie in Egypte? Waar of je ook bent, en de komst van Christus herdenkt, weet dat God ook daar is, en jou / jullie daar nabij wil zijn en wil zegenen! Hartelijke groet, en Gode bevolen, mede namens de Zendingscomm. Polsbroek/Vlist, Janny Verstoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.