Voor de kinderen die afgelopen augustus de GZB-dag bezochten

P1570252

Voor de kinderen die afgelopen augustus de GZB-dag bezochten:

Eén van jullie heeft deze gele voet tijdens de GZB-dag voor mij gemaakt en hem aan mij gegeven toen we voor in de grote tent op het podium stonden. Ik heb de voet meegenomen naar Egypte, waar ik (onder andere) les geef aan jongemannen die studeren om dominee te worden.

Toen ik pas mijn kamer opruimde, kwam ik de voet die jullie voor mij hadden gemaakt weer tegen en heb ik hem op een kaartje van Caïro, de hoofdstad van Egypte gelegd. Het blauw op de kaart geeft aan waar de rivier de Nijl stroomt.

De vijf grijze torens onderaan staan in het echt niet precies op deze plaats in Caïro maar verspreid over de stad: het zijn torens van kerken en moskeeën, want de meeste mensen in Egypte zijn ofwel moslim ofwel christen.

In de groene “stip” midden onder de voet staat “Midan al-Tahrir” (Tahrirplein): dat is de plaats waar de afgelopen jaren heel veel demonstraties zijn geweest, waarbij dan soms wel (bijna) een miljoen mensen op en rond het plein stonden. Nog steeds is het van tijd tot tijd onrustig in Egypte en worden er soms mensen gedood. En op de GZB-dag heb ik onder andere verteld dat in augustus veel kerken in Egypte in brand zijn gestoken.

Egypte is op zich een prachtig land, maar misschien denk je als je over al de problemen hoort die er ook zijn: wie wil daar nog wonen en werken? Toch houden de studenten die bij ons studeren om dominee te worden moed en straks hopen ze in kerken in heel Egypte “vrede” en “het goede” te gaan verkondigen, zoals op de voet staat.

Gezegende kerstdagen en hartelijk dank voor de voet die jullie voor mij hebben gemaakt!

Willem-Jan de Wit

PS: Als je eens wilt rondkijken in een dorp en op een zondagsschool in Egypte, kijk dan naar dit korte filmpje en ook naar dit korte filmpje.

Maak een website of blog op WordPress.com