Ds. Sameh Ibrahim in gesprek over de vier evangeliën

Eergisteren, gisteren en vandaag zijn in Caïro zes-en-twintig afleveringen opgenomen van een serie over de vier evangeliën die het komende halfjaar via de sateliet tal van belangstellenden in de Arabische wereld zal bereiken. Wie de evangeliën onderling vergelijkt, ontdekt al snel dat er naast overeenkomsten ook verschillen zijn. Hoe kun je, zonder de evangeliën tegen elkaar uit te spelen, de eigenheid van elk evangelie leren ontdekken en waarderen? Daarover gaat de serie. De opzet is aardig: vier predikanten hebben zich ieder speciaal in één van de vier evangeliën verdiept en zijn voortdurend met elkaar in gesprek.

Sameh Ibrahim gospels program x source Facebook Mira Nathan

Ds. Sameh Ibrahaim. Bron: Facebook-account van Mira Nathan.

Ds. Sameh Ibrahim (voor trouwe lezers van deze weblog geen onbekende), die bij mij een masterscriptie schreef over Abraham bij de eerste-eeuwse joodse denker Philo van Alexandrië en in het Evangelie volgens Mattheüs, neemt in de serie de vragen over Mattheüs voor zijn rekening. Bijna waren de opnamen niet doorgegaan omdat de auto die de predikanten naar de studio bracht donderdagmorgen betrokken raakte bij een kettingbotsing: de wagen raakte beschadigd, maar gelukkig kwamen de inzittenden met de schrik vrij.

Eigenlijk zouden de opnamen anderhalve maand geleden al hebben plaatsgevonden. Woensdag 14 augustus, de dag voordat de opnamen zouden beginnen, zou ds. Sameh nog even bij mij langs komen, om bij te praten en om een paar inhoudelijke puntjes op de i te zetten bij zijn voorbereiding voor het programma. Echter, toen hij hiervoor in de trein van Minya naar Caïro zat, hoorde dat de kerk waar hij predikant is in brand was gestoken en maakte hij begrijpelijkerwijs zo snel mogelijk rechtsomkeer. Vervolgens kreeg hij wel de nodige aandacht van de Nederlandse media (Reformatorisch Dagblad, Nieuwsuur), maar kwam er van het programma over de evangeliën voorlopig niets.

Na alles wat er hier in Egypte is gebeurd, voelde het als een verademing dat we het deze week wel weer gewoon even over een paar Griekse woorden konden hebben en hij gisterenavond laat nog snel een commentaar op Mattheüs kwam lenen om even voor de laatste opnamen iets na te kijken. En laten we hopen dat de uitzendingen het komende half jaar mensen helpen te midden van alle ontwikkelingen in het land en de regio verder te zien dan de waan van de dag.

Maak een website of blog op WordPress.com