Vreeswekkende vrijdag

Overheerste woensdag in Egypte de vreugde, vandaag regeren woede en vrees. Dit is de dag waarop de trouwe aanhangers van Morsi de straat op gaan om hun ongenoegen over de gebeurtenissen van deze week te uiten. Het leger staat dit op zich toe maar her en der loopt het uit de hand en zijn er enkele doden gevallen.

In Luxor in het zuiden is er bij een botsing tussen christenen en (pro Morsi) moslims een dode gevallen aan moslimzijde.

Een student in Minya (250 km ten zuiden van Caïro) vertelde me via de telefoon dat hij momenteel niet vanuit de kerk naar huis durft te gaan vanwege de onveilige sfeer op straat. Veel winkels blijven er vandaag uit voorzorg gesloten.

Hier in Caïro vliegen voortdurend helicopters over de stad om de zaak in de gaten te houden en zo nu en dan ook een straaljager, waarschijnlijk om te laten horen dat het leger de zaak onder controle heeft.

Wij als docententeam van ons seminarie zouden vandaag naar een conferentieoord aan de Middellandse Zee zijn gegaan voor onze jaarlijkse retraîte, maar hebben dit zekerheidshalve niet gedaan en in plaats daarvan zijn we vanmorgen om negen uur hier in Caïro begonnen te vergaderen. We zouden tot drie uur doorgaan, maar in de loop van de morgen kwam de vrouw van een collega binnenlopen met de mededeling dat pro-Morsi-demonstraties op niet al te grote afstand van ons seminarie zouden gaan passeren. De rector besloot daarop de secretaresses onmiddellijk toestemming te geven naar huis te gaan en wij rondden ons agendapunt zo snel mogelijk af.

Enige tijd later kwam er op de hoofdweg zo’n 500 meter van ons seminarie inderdaad een grote groep demonstranten langs lopen. Het geheel oogde vanaf een afstand echter redelijk vreedzaam: de demonstranten gebruikten de ene rijrichting maar over de andere rijrichting reden gewoon auto’s.

Onze rector Dr. Atef M. Gendy heeft vanmorgen vroeg voor de Egyptische nationale televisie gesproken. Tijdens onze vergadering kreeg hij tal van belangrijke telefoontjes. Toen we uiteengingen benadrukte hij dat hij zich geen bijzondere zorgen maakt over ons seminarie en dat bijvoorbeeld ik als buitenlander wat hem betreft hier gewoon kan blijven. Mocht het beter zijn dat ik de weg niet opga, dan doen Egyptenaren zonodig boodschappen.

Overigens bevinden de buurtwinkels zich niet in de richting van de hoofdweg maar juist de andere kant op en voor zover ik weet heeft zich daar geen enkele onregelmatigheid voorgedaan. Gisterenavond zeiden de mensen op straat ook dat het rustig was en de mensen die ik sprak waren blij met het vertrek van de president.

Kortom, hier in de omgeving zijn geen bijzondere risico’s, maar de sfeer in het land is vandaag niet aangenaam en her en der helaas zelfs dodelijk. Zie bijvoorbeeld ook: Doden bij demonstraties in Egypte.

Maak een website of blog op WordPress.com