Half Egypte in een week

Zaterdag 4 mei vertrek ik naar Minya (250 km te zuiden van Caïro) om daar Pasen (5 mei) en het lentefeest (6 mei) mee te maken. Ik ontmoet onder andere Mark, een tweedejaarsstudent uit de predikantsopleiding van ons seminarie, en Rania en Narden, die beide aan de deeltijdopleiding van ons seminarie in Minya studeren. We bezoeken onder andere een landbouwproject in de oostelijke woestijn, dat eigendom is van de familie van Narden.

P1480404

P1480436

Dinsdag 7 en woensdag 8 mei ben ik in Caïro, waar Wilko en Eva, een echtpaar uit de Noorderkerk in Amsterdam, dan ook juist anderhalve dag zijn. We bezoeken onder meer gezamenlijk de rotskerk, de moskee van Ibn Tulun, de kerken en de synagoge van koptisch Caïro en het koptisch museum, de toeristenmarkt Khan el-Khalili en het noordelijk deel van middeleeuws Caïro en ondertussen maken we ook nog een boottochtje op de Nijl.

P1480687

Donderdag 9 mei reis ik onze studenten achterna die woensdagavond al naar Luxor zijn vertrokken. We bezoeken onder andere de wereldberoemde graven van het Dal der Koningen en de tempel van Hatshepshut en het museum van Luxor. Bovendien reizen we verder naar het zuiden, naar Aswan, waar we de Hoge Dam, het Duitse ziekenhuis, het Nubisch museum, de tempel van Philae, het eiland met de botanische tuin, een Nubisch dorpje en een stukje van de markt bezoeken. De studententrip verloopt al met al goed maar vraagt wel om wat uithoudingsvermogen: de treinreis heen beslaat bijna veertien uur en terug bijna zeventien uur en terwijl de temperatuur in Luxor ruim boven de 35 graden uitstijgt, bereikt het kwik in Aswan de volle veertig graden.

P1480776

P1490060

Ondertussen bestaat het leven niet alleen maar uit reisjes en uitstapjes: zo nadert de scriptie van één van onze masterstudenten de voltooiing en dat vraagt om vrij intensieve begeleiding. Hoewel het uitvallen van de airco de productiviteit niet bevordert, geeft de vertraging van de trein als zodanig wel extra tijd om het door de studente bijgeschaafde manuscript nog eens goed door te lezen en waar nodig van correcties en/of commentaar te voorzien.

Maak een website of blog op WordPress.com