Paus Tawadros spreekt volk toe

P1440149

“Als ik jullie vraag iets te beloven, zullen jullie dat dan ook echt doen?” vraagt Tawadros, de nieuwe koptisch-orthodoxe paus. “Ja,” roept de toegestroomde mensenmenigte. “Beloven jullie het echt?” vraagt de paus nogmaals vanaf een balkon in het Verbrande Klooster (Deir al-Muarraq), 350 km ten zuiden van Caïro. “Ja,” klinkt het nogmaals uit duizenden monden. “Goed, wat ik jullie vraag is te bidden voor Egypte en de gouverneur hier van de provincie Asyut en voor de kerk en de bisschop en het klooster.” De paus benadrukt ook dat een christen blij mag zijn en niet bang hoeft te wezen. “Als angst je toch overvalt, zeg dan: ‘God is mijn licht en mijn heil, wie zou ik vrezen?’ Dan gaat de angst weg.”

P1440169

Het bovenstaande tafereel sla ik dinsdagmorgen gade wanneer ik in het klooster ben vanwege de internationale conferentie van de St. Marcus Stichting over koptische geschiedenis (waarover in een volgend blogbericht hopelijk meer). Hoewel de paus ons maandag al heeft toegesproken (wij conferentiegangers zijn de reden waarom de paus juist nu dit klooster bezoekt), vragen wij dinsdagmorgen onze spreker haar wetenschappelijk vertoog even te onderbreken vanwege het geluid buiten en om zelf de paus nogmaals te zien. Het is nog te vroeg om precies te zeggen hoe Tawadros als paus is, maar één ding is evident: hij is in staat zich uiterst eenvoudig uit te drukken en de taal van het volk te spreken.

Maak een website of blog op WordPress.com