Egypte

Macariusklooster

Enkele weken geleden nodigt Nagy, hoofd studentenadministratie van ons seminarie, een Amerikaanse collega en mij uit om het Macariusklooster in Wadi Natrun, zo’n honder kilometer ten noordwesten van Caïro, te bezoeken. Hoewel Nagy protestant is, heeft de koptisch-orthodoxe traditie een warme plaats in zijn hart en kent hij enkele monniken in het klooster persoonlijk.

P1390601

Wanneer wij het klooster bezoeken is de adventsvasten al begonnen en is de gewone bezoekersstroom niet welkom, maar heeft één van de monnikken voor ons juist alle tijd.

P1390604

Het klooster bevat drie kerken, deels met eeuwenoude schilderingen.

P1390627

P1390653

P1390671

P1390675

Eén van de kerken herinnert aan de negenenveertig monnikken die hier in de vijfde eeuw wreed gedood zijn door een rondzwervende stam.

P1390743

Om zulk soort moordpartijen te voorkomen heeft het klooster later een grote toren gekregen waarvan de brug kan worden opgehaald en met daarin voldoende voedsel en water voor enkele maanden.

P1390811

De naam van het klooster (Macariusklooster oftewel Deir Makarios) herinnert aan drie beroemde vroegkerkelijke heiligen die de naam Macarius droegen en wier beenderen in het klooster begraven zijn.

P1390708

Nadat het klooster langzaam maar zeker in verval was geraakt, is het een jaar of veertig geleden weer volop tot bloei gekomen, huisvest het meer dan honderd monniken en verschaft de ontgonnen woestijngrond landarbeid aan honderden mensen uit de omgeving, waarbij het overschot van de oogst wordt gebruikt ter ondersteuning van armen in Opper-Egypte.

P1390915

Onze rondleiding eindigt in de bibliotheek waar we onder andere enkele eeuwenoude evangeliemanuscripten bewonderen en waar mijn Amerikaanse collega, kerkhistoricus van professie, de uitnodiging krijgt om eens terug te komen om een lezing te geven over Maarten Luther.

P1390923

Klik hier voor het volledige fotoalbum op Facebook.

3 thoughts on “Macariusklooster

 1. Willem Jan,

  Kan collie me on my blog nog niet vinden, maar misschien lukt het zo. Ben zelf ook in het klooster in Wadi Natrun geweest met Niek Tramper en Gert Jan Segers. Stonden toen een boek van Calvijn in de bibliotheek!
  Hgr.
  G. Nieuwenhuis

 2. Pingback: Kloosters Wadi Natrun | Willem-Jan de Wit

 3. Beste Willen Jan. Zag dat je in Wadi Natrun was o.a. in Macariusklooster. Ik heb daar nog in de jaren 1980-1988 Hebreeuws gedoceerd aan de monniken. Wie is die monnik in de Bibliotheek, abbuna Pishimi?

  Meindert Dijkstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.