Egypte in gevecht

Bij het presidentiële werkpaleis in het Caïreense stadsdeel Heliopolis werd gisteren grootschalig gedemonstreerd tegen Morsi en de nieuwe grondwet, op relatief vreedzame wijze. Vandaag werd de demonstratie kleinschaliger voortgezet, maar zijn ook grote groepen pro-Morsi demonstranten naar de paleiswijk gekomen en dus wordt er nu gevochten met Molotov-coctails en vuurwerk en mogelijk met traangas dat niet door de politie wordt gespoten. De anglicaanse kerk in Heliopolis waar dr. Jos Strengholt priester is, is slechts enkele straten van de demonstraties verwijderd en is momenteel open voor noodhulp voor gewonden. 

PS: Hoewel Heliopolis grenst aan de wijk Abbaseya waar ik woon, is het bij ons in de buurt rustig en naar ik begrijp is dat in de rest van het land ook nog redelijk het geval.

Aanvulling (23.00): De presbyteriaanse (protestantse) kerk in Heliopolis biedt eveneens noodhulp, terwijl er vanavond tegelijk een bruiloft werd gehouden. Het gewone leven gaat ook door. Inmiddels heb ik ook gelezen over onregelmatigheden op enkele andere plaatsen in het land, maar de meeste media-aandacht gaat wel uit naar Heliopolis.