Gewijzigde tijd sinterklaasfeest bij Nederlandse ambassadeur in Egypte

De Nederlandse ambassade in Caïro heeft ons als in Egypte woonachtige Nederlanders gevraagd het volgende door te geven aan landgenoten alhier:

In verband met verwachte demonstraties op vrijdag en zaterdag is er besloten om het sinterklaasfeest op vrijdag 30 november vroeger te laten beginnen. In plaats van 14.00 uur, zal het feest al om 10.00 uur beginnen! De poort van de residentie van de ambassadeur zal om 09.30 uur opengaan. (5, Dr Abdallah El Kateb Street, Dokki, Giza)

Voor mijn lezers in Nederland: het berichtje laat zien dat het onrustig is in Egypte. Omdat er uitgesproken voor- en tegenstanders van de president en zijn besluiten en de nieuwe grondwet in wording zijn, wordt gevreesd dat het her en der tot confrontaties zal komen.

Het feit dat de president zijn besluiten na de massademonstraties van dinsdag niet meteen heeft afgezwakt of teruggetrokken laat ook zien dat hij en een deel van de bevolking gewoon ervan uitgaan op de goede weg te zijn. Waarschijnlijk wordt de nieuwe grondwet in wording versneld in een referendum in stemming gebracht en er lijkt een gerede kans dat een meerderheid van de bevolking er met overtuiging dan wel aarzelend voor zal stemmen—moslimbroeders staan bekend als meesters in het mobileren van de “kleine luyden”—, echter tot zorg van veel christenen die vrezen dat de nieuwe grondwet in praktijk “meer islam” en “minder ruimte voor christenen” zal betekenen. Doch er is zoveel onzekerheid dat alles ook nog wel heel anders kan lopen.

Vooralsnog hoop ik zelf morgen gewoon af te reizen naar Minya om daar tijdens een college korte papers van studenten te bespreken—voor veel studenten is het voor het eerst dat ze een paper schrijven en ik moet dan ook nog heel wat puntjes onder de i zetten (soms zelfs letterlijk: in alledaags Arabisch schrijven veel Egyptenaren ى [officiële uitspraak aa] aan het eind van een woord waar je eigenlijk ي [ie] zou moeten schrijven, maar in een theologische paper wordt een student dan ook geacht dat laatste gewoon te doen). Ondanks de grote vragen van het land zal ik mij vandaag dus verder zoveel mogelijk onledig houden met het lezen van de pennenvruchten der studenten.

Maak een website of blog op WordPress.com