Reisadvies voor Egypte

Vandaag heeft de Nederlandse Rijksoverheid een nieuw reisadvies voor Egypte doen uitgaan waarin de rubriek “Actualiteiten” nu onder andere vermeldt:

Demonstraties voor en tegen het bewind van President Morsi vinden plaats rond het Tahrir plein en in andere delen van Caïro, in Alexandrië en in andere steden in de Delta en bij het Suez kanaal waarbij sprake kan zijn van extreme gewelddadigheden.
Demonstraties kunnen zich ook in andere gebieden in Egypte verspreiden. Demonstranten kunnen overgaan tot gewelddadigheden onderling, gericht tegen de veiligheidstroepen en tegen buitenlanders.

De vice-rector van ons seminarie gaf vandaag het advies aan ons als buitenlandse docenten om morgenmiddag en -avond niet de deur uit te gaan. Tenzij de situatie geheel uit de hand loopt, zal ik morgenavond wel traditiegetrouw mijn glas sinaasappelsap bij de Marwa kunnen gaan drinken—bij gevechten op het Tahrirplein kun je meestal zelfs een straat verderop al gewoon weer shoppen—, maar een buitenlandse collega die wat verderop woont, heeft al besloten inderdaad zekerheidshalve thuis blijven.

Ex-pat club InterNations stuurde vandaag ook een e-mail dat een event in Caïro is afgelast vanwege de huidige omstandigheden en de protesten morgen. Nu was ik toch niet van plan te gaan en heb ik genoeg werk te doen, maar het tekent wel de sfeer in de stad: er worden echt grote demonstraties verwacht, van zowel voor- als tegenstanders van de president. “Kan dit nu echt niet anders?” vraag ik me soms af, “Waarom vindt men geen betere weg naar vrijheid en gerechtigheid?”

Update maandag 26 november 2012, 21.45: zojuist gaat het bericht rond dat de voorstanders van de president hun demonstratie uitstellen om morgen bloedvergieten tussen voor- en tegenstanders van de president en zijn besluiten te voorkomen.