Straaljagers

Vanmorgen goed half zes (half vijf Nederlandse wintertijd) zijn twee straaljagers laag over Caïro gevlogen en ze zijn ook in de Delta en Alexandrië gehoord. Wat het te betekenen had, weten we niet en daarom is er alle ruimte voor geruchten en complottheorieën.

  • Hoewel ik me zeer verstoord voel in mijn slaap, is mijn eerste gedachte een optimistische: het is een aardigheidje van het leger om ter gelegenheid van het offerfeest koelle sana w-entoe tayyibien (vrij vertaald: “prettige feestdagen”) tegen de bevolking te zeggen. De uitvoerige gebedsoproep vanaf de moskeeën afgelopen vrijdag toen het feest begon was ongeveer op hetzelfde tijdstip: rond zes uur, rond zonsopgang. Toch voelt de timing verkeerd: het feest is vandaag immers officieel al over.
  • Mijn tweede gedachte is daarom dat het een oproep is om weer aan het werk te gaan, een soort collectieve wekker. Punt is echter dat veel mensen vandaag nog wel een vrije dag hebben. Waarom wordt hun die rust misgunt? Toch zit er wel iets in deze theorie: de president wil energie besparen en heeft daarom besloten dat winkels vanaf vandaag om tien uur dicht moeten, voor Egyptische begrippen erg vroeg. Sceptici vragen zich af hoe hij deze winkeltijdenwet wil handhaven, maar dit lijkt inderdaad een effectieve oplossing: maak de mensen bij het eerste daglicht wakker, dan gaan ze ‘s avonds om goed tien uur naar bed en niet pas om twaalf of één uur.
  • Of zijn deze straaljagers een signaal richting de president? Of juist tegen kritishce bevolkingsgroepen? Laat het leger hiermee even voelen waar de echte macht in Egypte ligt? Tijdens de revolutie vlogen er op een dag ook straaljagers laag over de stad.
  • Het kon niet uitblijven: al snel hoor ik dat het om straaljagers van Egyptes noordoostbuur zou gaan. Binnen de geruchtenstroom alhier klinkt het geloofwaardig: de aanslag op de kerk in Alexandrië 1 januari 2011 was het werk van de noordoostbuur, de haai die toeristen doodde in de Rode Zee was daar uitgezet door de noordoostbuur om het Egyptische toerisme te treffen, dus waarom zou men niet ‘s ochtends vroeg over de stad komen vliegen om de mensen de stuipen op het lijf te jagen?
  • Een volgend verhaal zegt dat de straaljagers van de noordoostbuur op weg waren naar Sudan om daar een fabriek aan te vallen waar wapens worden geproduceerd voor de grote vijand van de noordoostbuur. Dit klinkt mij toch wat onwaarschijnlijk in de oren: waarom zou je bij zo’n operatie over Egyptische steden vliegen? Later lees ik dat die (vermeende?) aanslag gisteren reeds heeft plaatsgevonden. Maar wil het Egyptische leger misschien in reactie hierop laten zien dat in Egypte het eigen leger goed over het luchtruim waakt?
  • Eén van onze studenten heeft een aardige verklaring: “Jouw broer en schoonzus komen toch vandaag naar Egypte? Zaten zij in die straaljagers?” Nu is het waar dat zij vandaag komen, maar toch klopt er iets niet: ze hadden gezegd dat ze samen in één vliegtuig zouden komen, niet elk in een eigen privéjet.

Terwijl ik deze blog schrijf, krijg ik de verklaring van het leger te lezen: het gaat gewoon om een test van de beveiliging van het luchtruim en het advies is om niet bang of bevreesd te zijn. Als ik een Egyptenaar was, zou ik het leger ter overweging geven de tests voortaan op een iets ander tijdstip te plannen, maar als gast in dit land accepteer ik de zaken zoals ze zijn en schik ik mij naar de wijsheid der Egyptenaren. Vannacht hoop ik gewoon gerust en niet al te laat te gaan slapen om mij morgenochtend op een zelfgekozen tijdstip te laten wekken door mijn mobieltje.

Maak een website of blog op WordPress.com