Egypte

Tahrir wacht op antwoord

Egypte wacht gespannen op de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen. Ongeveer de helft van de kiezers heeft voor oude-garde-man Shafiq gestemd en de andere helft voor moslimbroeder Mursi. Naar verluid wordt morgen bekend gemaakt welke helft het grootst is geacht.

Terwijl ik op ons christelijke seminarie in een pro-Shafiq (of in elk geval “niet-anti-Shafiq”) omgeving verkeer, wordt op het Tahrirplein door Mursi-sympathisanten al enkele dagen gedemonstreerd tegen de legerraad en Shafiq. Indien Shafiq tot winnaar wordt uitgeroepen, gaat er op Tahrir waarschijnlijk iets groots gebeuren; en indien Mursi wint, zal het er feest zijn.

Het plaatje van het Tahrirplein dat ik vanmiddag om kwart voor vijf vanaf de Cairo-toren (de Egyptische variant van de Euromast) schoot, toont echter een vrij tam beeld. De toegangsbrug is bijna leeg omdat het verkeer op het plein zelf is gestremd. Feitelijk had het verkeer zich echter best tussen het aanwezige mensenmassaatje door kunnen werken.

P1280454

P1280454

Wanneer ik anderhalf uur later zelf het plein oversteek, is het iets drukker. De keus om ’s avonds naar het plein te komen is alleszins begrijpelijk: niet alleen werken veel mensen overdag, zelfs op zaterdag, maar de temperatuur ligt dan rond de 39 graden en de talrijke tentjes zouden onvoldoende zijn om alle ontevreden of ontruste Egyptenaren een schuilplaats tegen de zon te bieden.

P1280530

De aanblik van het plein is braderie-achtig doch zonder feeststemming. Van een woedende volksmassa is echter evenmin sprake. Mij wordt geen strobreed in de weg gelegd wanneer ik mijn camera pak om een menigte biddende mannen te fotograferen. Een jongen pakt ondertussen zijn telefoon en schiet van mij een plaatje, dat hij me vervolgens vol trots toont. Niet wetend wat er verder staat te gebeuren loop ik na het gebed het Mursi-plein af om terug te keren naar het Shafiq-seminarie in een taxi waarvan de chauffeur beide presidentskandidaten niet ziet zitten. Aller vraag is wat morgen brengen zal.

P1280536

One thought on “Tahrir wacht op antwoord

  1. Hallo willem.jan,
    Inderdaad spannend hoe het morgen afloopt bij het bekend worden van de nieuwe president. Gelukkig dat het t.n.t. redelijk rustig is op het Tahrirplein. is wel anders geweest. Hoe zal het er morgen zijn? Al die biddende mensen (mannen?) ; zouden zij God bidden om een president naar Zijn hart? Wat zou dat geweldig zijn! Deden zij en wij dat maar met alle dingen; Hem vragen om zijn leiding en besturing, tot in de kelinste dingen toe! Ik wens Egypte en jou God’s zegen en goedheid toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.