IKEA voorbeeld voor universiteit

Verontruste VU’ers uitten recent de volgende klacht over hun universiteit:

Onderwijs wordt grootschaliger en studies worden omgebouwd tot goed verkoopbare, platte Ikea-pakken, waarin keuzepakketten worden aangeboden met hapklare kennisbrokken.

Ik durf niet te zeggen in hoeverre mijn voormalige werkgever daadwerkelijk deze richting in is geslagen, maar het herinnert mij aan een stille droom om een wereldwijde hoger onderwijs-IKEA op te zetten. Met een IKEA-aanpak vorm je studenten niet tot exclusieve topspecialisten en blijft er ruimte voor een zich onderscheidend aanbod van relatief kleine gerenomeerde instellingen, maar garandeer je voor een groot publiek wel een betaalbare basiskwaliteit die voor werkgevers nationaal en internationaal herkenbaar is.

In Egypte, evenals in veel andere landen naar ik vrees, slagen staatsuniversiteiten er vaak niet in de basiskwaliteit te garanderen die je redelijkerwijs van hoger onderwijs mag verwachten, terwijl exclusieve privé-universiteiten vanwege de hoge kosten slechts voor een klein deel van de bevolking toegankelijk zijn en soms nog geen garantie voor topwetenschap bieden. Als er betaalbaar goed gestandaardiseerd onderwijs van een grote internationale “IKEA-achtige”-universiteit bestond, zou dat voor miljoenen jongemensen wereldwijd een enorme winst betekenen.

In mijn stille droom heet deze IKEA-imitatie “Focus University”: onderwijs teruggebracht tot de kern, om betaalbaar te blijven en om dat door te geven in elk vakgebied wat er echt toe doet en om zo brandpunten te vormen waar vruchtbare gedachten voor de toekomst worden gesmeed.

Of de VU de IKEA-kant opmoet, weet ik niet, maar dat er een Focus University komt, dat hoop ik wel. Denk gerust mee hoe deze droom werkelijkheid zou kunnen worden…

Maak een website of blog op WordPress.com