Avondklok en terugblik

Vandaag is het rustig gebleven bij ons in de Caïreense wijk Abbasiya, maar voor de zekerheid geldt vanavond vanaf elf uur toch weer een avondklok. Tot morgenochtend zes uur mag niemand de straat op. Hopelijk wordt de situatie snel weer normaal want maandag hoop ik in Alexandrië college te geven en ben ik pas om één uur ‘s nachts weer terug in Caïro.

Als ik de berichten goed begrepen heb, zijn er gisteren twee doden en enkele honderden gewonden gevallen en zijn er ook honderden mensen (onder wie journalisten)gearresteerd bij het uiteendrijven van de demonstratie op het Abbasiya-plein en voor het ministerie van defensie. Een buurtbewoner vertelt me dat hij vierkant achter het optreden van het leger staat. Hij vraagt me of je in Nederland mag demonstreren bij een ministerie. Ik zeg dat dat wel mag. “Maar mag je als demonstranten ook een ministerie binnendringen?” vraagt hij. “Ik denk van niet,” antwoord ik. “Welnu, dat is wat er hier gebeurde. Het leger heeft na herhaalde waarschuwingen om de barricade rond het ministerie te respecteren in de lucht geschoten om de demonstranten duidelijk te maken dat ze echt te ver gingen. Bovendien bestaat het leger uit Egyptenaren en beschermt het ons als Egyptenaren. Waarom zou je daar tegen demonstreren?” zo besluit hij zijn relaas, en zijn buurman maakt een gebaar van zijn kin tot midden op zijn borst: “Die demonstranten hadden baarden.”

Wanneer ik een verkoper in een winkel vraag of hij achter de demonstranten dan wel achter het leger staat wat betreft de gebeurtenissen van gisteren, dan antwoordt hij diplomatiek: “Ik sta achter het recht.” “En welke partij heeft dan het recht aan zijn zijde?” vraag ik door. “Geen van beide,” zegt hij kort en klaar.