Egypte

Koptisch-orthodoxe paus Shenouda III overleden

Zojuist vernam ik dat paus Shenouda III, het hoofd van de koptisch-orthodoxe kerk, op 88-jarige leeftijd is overleden. Zijn houding tegenover de protestanten en tegenover de revolutie en dergelijke zaken maakten dat ik in mijn omgeving hier door de jaren heen kritiek op hem hoorde. Tegelijk was er toch ook respect voor hem als de voornaamste vertegenwoordiger van de christenheid in Egypte.

Juist vanmorgen zette ik de foto van hem op Facebook die ik drie jaar geleden tijdens het Koptische kerstfeest van hem nam (klik hier voor het gehele fotoalbum).

Op de laatste bladzijde van zijn boekje Heer, ……. waarom?: Overwegingen bij Psalm III (Amsterdam: Stichting Koptisch Orthodoxe Kerk in Nederland, 1995) schrijft de paus:

Waarlijk, een mens wordt dodelijk vermoeid als hij zijn problemen alleen behandelt en God niet te hulp roept om tussenbeide te komen en hem eruit te redden. Davids psalmen geven ons intense troost bij al onze moeilijkheden, of ze nu van geestelijke of van maatschappelijke aard zijn.

Neem bijvoorbeeld de zesde psalm: “Heer, straf mij niet in uw toorn.” Deze begint met een jammerende David die zegt: “Mijn kracht is teniet en mijn ziel is hevig ontsteld.” Dan komt het keerpunt aan het einde van de psalm: “Komt mij met uw verraad niet te na! Want de Heer heeft mijn schreien gehoord. Hij heeft acht op mijn smeken geslagen. De Here verhoort mijn gebed.”

Mogen wij de psalmen in dezelfde geest zingen en met David zeggen tot de Heer: “En toen hebt gij veranderd mijn rouwgang in een reidans. … Hoog eer ik U, de Here, want gij hebt mij ontheven” Ps. 30:12,2).

Zie ook: Koptische paus Shenouda III overleden en Pope Shenouda, the Arab World’s most influential Christian leader has passed away

3 thoughts on “Koptisch-orthodoxe paus Shenouda III overleden

 1. Toch mooi. Volgens mij was hij 2 jaar geleden nog in Nederland in een viering waarbij kinderen een belangrijke rol speelden. Ik vond het een mooi gezicht toen, zoveel gewaden, uitingen van tradities en blije gezichten bij elkaar. Ben benieuwd naar de opvolger en diens houding in de oecumene.

  • Ik ben zelf een Egyptische Kopt.
   En ik heb hem in 2010 ontmoet en een hand gegeven hij was zo aardig tegen mij en mijn klasgenoten en vrienden.
   Hij beloofde zelfs dit jaar weer op bezoek te komen in Nederland.
   Ik vind dit zo vreselijk!
   Ik ben 12 en mijn leven is voorbij, hij was een groot deel van mijn leven.
   Maar hij is nu wel in de hemel, dat is het enige positieve.
   Egypte gaat 3 dagen rouwen omdat hij de geestelijke vader van Egypte.
   Ik hoop dat bisschop Youanas de volgende paus is, maar jammer genoeg komt er nooit zo’n iemand op deze wereld as hij.

 2. Pingback: Vasten vanwege paus en grondwet | In Egypte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.