Conferentie “Arabisch Christelijk Erfgoed”

Vandaag en morgen houdt het Center for Middle Eastern Christianity (CMEC) van het Evangelical Theological Seminary in Cairo een conferentie over “Arabisch Christelijk Erfgoed.” Het centrum belichaamt de gedachte dat het christendom niet een westers importproduct is maar echt in het Midden-Oosten is ontstaan en er een eeuwenlange geschiedenis heeft. Protestantse christenen mogen dan slechts één procent van de Egyptische bevolking vormen, het zijn dwergen die staan op de schouders van reuzen – niet alleen de schouders van Calvijn cum sui, maar ook de schouders van een rijke maar weinig bekende Arabische theologische traditie.

P1200528

Hoewel het CMEC zeker internationaal wil opereren, laat de conferentie nu zien dat het Arabisch christendom niet alleen een beetje excentriek en derhalve interessant studieobject is voor westerse wetenschappers: alle zestien de sprekers komen uit de regio en alle voordrachten zijn in het Arabisch. De sprekers zijn overigens zeker niet allemaal presbyterianen of protestanten. Zo werd na het openingswoord van ETSC-rector dr. Atef M. Gendy de eerste lezing gehouden door vader Angelioes Sjahaata Boelos van het Rooms-katholieke seminarie in Cairo. Het Arabisch christelijk erfgoed behoort immers niet slechts één kerkgenootschap toe maar vormt een schat waar alle denominaties op terug kunnen grijpen.

P1200532

P1090261

De mozaiekvloer van het Center for Middle Eastern Christianity lijkt misschien een islamitisch geometrisch patroon te bevatten, maar symboliseert Christus omringd door de twaalf apostelen.

P1200551

Een van de conferentieboekentafels biedt Arabische uitgaven van het werk van kerkvaders te koop aan.

P1200542

Ds. Eid Saad, tweede van rechts, was afgelopen jaar toehoorder in ons masterprogramma en is morgen één van de sprekers tijdens de conferentie.

P1200550

Ayad Saad (de broer van ds. Eid Saad) en Lawandi Lotfy studeren aan ons seminarie en hopen over enkele jaren predikant te worden maar zijn vandaag conferentiekosters.

P1200540

Vevian Farok is vorig jaar afgestudeerd in onze masteropleiding en thans docente kerkgeschiedenis aan ons seminarie. Haar verloofde (rechts) is nu een student van mij.

P1200534

CMEC-directeur ds. Wageeh Y. Mikhael heeft voor deze oecumenische gelegenheid als presbyteriaans predikant een priesterboordje omgedaan.

Maak een website of blog op WordPress.com