Had die persoon een baard?

In de stand waar ik afgelopen maandag de achtdelige Islamic Creed Series voor een boekenbeursprijsje van 300 pond (EUR 37,90) kocht, ontmoette ik een man die mij aanbood mij enkele islamitische boeken cadeau te doen. Hoewel ik niet meteen op het aanbod inging, was ik wel bereid telefoonnummers uit te wisselen.

Een paar dagen later belt hij me op met de mededeling dat hij in de buurt van Abbasiya is en mij graag de gratis boeken komt brengen. Wanneer ik bij de poort van het seminarie op hem sta te wachten, spreek ik met één van onze portiers en enkele studenten. Men heeft er geen bezwaar tegen dat ik deze moslimman wil ontvangen, maar ik krijg wel het advies niet bij hem in de auto te stappen: je weet deze dagen maar nooit. Ik stel hen gerust: deze man wil waarschijnlijk graag dat ik moslim word en zal juist daarom mij geen kwaad proberen te doen.

Even later belt de man dat hij het seminarie niet precies kan vinden maar twee straten verderop bij het ziekenhuis staat. Ik loop naar hem toe en nodig hem uit iets te drinken, maar hij heeft haast en overhandigt mij een zak vol Engelstalige boekjes en brochures. Hij excuseert zich ervoor dat hij ervan uit was gegaan dat ik een Brit was: als hij had geweten dat ik Nederlander was, had ik boeken in het Nederlands kunnen krijgen. Dan is hij al weer weg.

Terug bij de poort van het seminarie kan ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en bekijk ik de inhoud van de zak, die als volgt is:

  • Een kaart bevattende A Message of Love to All Seekers of Truth, met op de achterzijde een duidelijke boodschap: “Finally, submit yourself to God, and embrace the beautiful religion of Islam. …”
  • Een paperbackkoran: The Qur’an: English Meanings Revised and Edited by Saheeh International.
  • Twee DVDs: Islam in Brief en Journey to Islam.
  • Diverse tractaatjes: The True Religion of God, The Truth about Jesus, The Story of Mary & Jesus in the Holy Quran, The Search for Inner Peace en Just One Message!
  • De brochures: The Prophet as a Husband, Why I Chose Islam, Is the Trinity Doctrine Divinely Inspired?, Muhammed the Messenger of Allah, en Muslim Christian Dialogue.
  • De full color brochures: Have You Discovered Its Real Beauty? en A Brief Illustrated Guide to Understanding Islam.
  • Het boekje: Human Rights in Islam. Dit boekje benadrukt dat men niet overhaast moslim moet worden: “This ruling [doodstraf op openlijke geloofsafval] illustrates that the acceptance or rejection of Islam is a very serious matter. Any potential convert must take time to study, research, evaluate and examine all the aspects of Islam as a way of life prior to joining it and committing to its rules and regulations. Such a severe puishment will not give any chance to those would like to play around, experiment with Islam, and act treacherously in the ultimate treason” (pag. 119).

Enkele van onze studenten kijken een beetje jaloers naar mijn schat. Gratis boeken krijg je tenslotte niet elk dag. Ze willen weten of er ook Arabische boeken tussen zitten, maar dat is niet het geval en dus hoef ik mijn buit niet te delen. Tegelijk zijn ze een beetje argwanend: “Had die persoon een baard?” vragen ze over de man die mij de boeken gaf. “Ja, inderdaad,” antwoord ik, “hij had een baard.” Hij zag er uit als iemand die trots is op zijn religie en daar anderen graag voor inwint met een vriendelijk gebaar en goedbedoelde boeken.

Wanneer ik nakijk waar de boeken uitgegeven zijn, zie ik dat de meeste afkomstig zijn van de Conveying Islamic Message Society. Deze levert niet-moslims en moslims in tal van talen gratis boeken (als .pdf of per post). De society heeft haar basis in Egypte en heeft als belangrijke uitzondering dat ze in Egypte de gratis boeken alleen aan buitenlanders levert. Hoewel de boeken in het Arabisch beschikbaar zijn, vallen onze Egyptische studenten dus buiten de doelgroep. Eigenlijk is dat jammer want het zou goed zijn om met elkaar eens zo’n stapel brochures te analyseren.

Wat mij meteen opvalt, is dat diverse werkjes door ex-christenen zijn geschreven, die mijns inziens her en der een vertekend beeld van het christendom geven. Wisten ze echt niet beter of willen ze niet meer beter weten? Hoe dan ook, voor mij draagt dit niet bij aan de overtuigingskracht van zulke werkjes. Tegelijk laten deze brochures zien wat voor  verhalen en betogen (een bepaalde groep) moslims blijkbaar zelf aanspreken, gezien het feit dat ze ervoor kiezen om juist deze brochures in tal van talen gratis te verspreiden.

Maak een website of blog op WordPress.com