Opperbeste sfeer en grimmige stemming

Maandag 21 november 2011, 1.30 am. Mijn vorige twee blogs (“Stem!” en “Waakzaamheid betrachten”) waren voorzichtig optimistisch en graag zou ik nu een fotoverslag bieden van onze gemeenschapsdag van afgelopen zaterdag, die in opperbeste sfeer is verlopen.

P1170080

Helaas werd zes kilometer verderop, op het Tahrirplein, de stemming zaterdag een stuk grimmiger en volgens de laatste berichten zijn er inmiddels elf doden gevallen en negenhonderd gewonden. Dit is het verradelijke van Egypte: vrijdag was er een grote aangekondigde demonstratie van vooral moslimbroeders en salafisten op Midan it-Tahrir en als je hun visies niet deelde, kon je voor de zekerheid een dagje het plein mijden. Maar zaterdag zou weer gewoon een dag zijn dat je een museumbezoek aan de ene kant van het plein kon combineren met een bezoek aan de internationale boekhandel aan de andere kant. Inmiddels doen berichten en beelden vermoeden dat het plein ontaard is in een slagveld vol vuur en traangas en rubberkogels en wapenstokken.

Wilden de demonstranten in januari dat president Mubarak het veld ruimde, nu is de inzet van de demonstranten dat legerleider Tantawi opstapt. Overigens zijn de aantallen demonstranten zaterdag en zondag veel kleiner dan eind januari / begin februari. Hoewel het de vonk zou kunnen zijn voor een tweede revolutie, lijkt de kans vooralsnog groter dat de boel weer zal bedaren. Hier in de wijk Abbasiya waar ik woon en werk, is trouwens geen vuiltje aan de lucht en heerste ook zondagavond nog een ontspannen sfeer op straat. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is tot nog toe gewoon “waakzaamheid betrachten.”

Update maandag 21 november 1.30 pm. De cijfers in bovenstaand bericht wat betreft doden en gewonden op Tahrir zijn inmiddels achterhaald door de feiten: ik lees al over 20 doden en 1200 gewonden.

De foto’s van afgelopen zaterdag zijn te vinden op Facebook, deels voorzien van commentaar door Egyptische Facebookvrienden.

Maak een website of blog op WordPress.com