Waakzaamheid betrachten

Vandaag, vrijdag 18 november 2011, besluit het Reformatorisch Dagblad het artikel “Opnieuw rellen moslims en christenen Caïro” met de opmerking: “Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam donderdag met een nieuw reisadvies voor Egypte. Bij een bezoek aan en verblijf in Egypte wordt geadviseerd ‘waakzaamheid te betrachten.’”

Dit kan de indruk wekken dat het nieuwe aan het reisadvies is dat we hier in Egypte nu opeens waakzaamheid moeten gaan betrachten. Feit is echter dat het ministerie al jaren adviseert waakzaamheid te betrachten. Alleen tijdens de revolutie eind januari is het advies stevig aangescherpt, maar nu staat het al weer maanden op “waakzaamheid betrachten.” Dit is de een-na-lichtste klasse van de zes klassen van reisadviezen (de lichtste is: “Geen bijzondere veiligheidsrisico’s”).

Wat is er dan wel nieuw aan het advies? Er is onder andere informatie toegevoegd over de komende verkiezingen. Het stemt mij voorzichtig hoopvol dat het advies niet zwaarder is geworden dan het aloude “waakzaamheid betrachten.” Het zou een misverstand zijn als men het nieuwe advies zou opvatten als een oproep om van een voorgenomen reis naar Egypte af te zien.

Ondertussen blijft het wel zaak het advies op te volgen en waakzaam te zijn. Zo hebben Egyptenaren mij aangeraden vandaag niet naar het Tahrirplein te gaan in verband met demonstraties van onder andere moslimbroeders en salafisten, en zal men mij waarschijnlijk adviseren 28 november (de dag van de verkiezingen) niet te opzichtig met een camera over straat te lopen.

Maak een website of blog op WordPress.com