Dankdag en bidnacht

Vandaag worden in Nederland op veel plaatsen kerkdiensten gehouden in verband met dankdag. In Egypte kent men deze traditie niet. Ik weet ook niet of de Egyptische christenen nu in de stemming zouden zijn voor een dankdienst.

Natuurlijk, het alledaagse taalgebruik is doorspekt met dankbetuigingen. De vraag “Hoe gaat het ermee?” wordt vaak beantwoordt met “Lof zij God” of “Wij danken de Heer,” ongeacht de feitelijke omstandigheden. Het Bijbelwoord “Dankt God in alles” wordt hier wel erg letterlijk opgevat.

Maar feitelijk zijn veel Egyptenaren erg bezorgd (omdat ik tussen christenen woon en werk, hoor ik vooral hun zorgen). De zorg richt zich vooral op de komende verkiezingen. Zullen ze gepaard gaan met geweld? Zal er sprake zijn van verkiezingsfraude? Zullen de islamisten als winnaars uit de bus komen? Grijpen corrupte figuren van het oude regime opnieuw hun kans? Ik hoor van initiatieven onder christenen om de achterban te mobiliseren zodat mensen een bewuste keus maken, maar ook van mensen die menen dat het beter is om thuis te blijven: als je gaat stemmen, word je misschien geïntimideerd, en als nu opeens alle christenen zouden worden opgetrommeld om te gaan stemmen, zou dat als een provocatie kunnen worden ervaren.

Al met al is het in Egypte vandaag geen dankdag. Wel staat er voor 11 november een gebedsnacht gepland. Het is de bedoeling dat 20.000 christenen uit verschillende kerkgenootschappen dan bijeenkomen om voor Egypte te bidden.

Maak een website of blog op WordPress.com