Verwerkingskring op de sportplaats

Een maand geleden schreef ik vol lof over de sportplaats van ons seminarie. Vanavond bleek ze nog een functie te kunnen vervullen: die van verwerkingsplaats. In een kring deelden de studenten hun gedachten over de gebeurtenissen van gisteren, onder leiding van de rector, de vicerector en de studentenpastor.

De secretaresses en anderen zijn vandaag vroeg naar huis gegaan, om de demonstraties vanmiddag voor te zijn. Enkele studenten zijn juist naar de rouwdienst in de kathedraal geweest: er werd daar eerst gecheckt of ze wel een kruisje op hun pols hadden en vervolgens moesten ze door een detectiepoortje. Daarna zijn ze naar de demonstraties bij het Koptische ziekenhuis geweest waar de doden waren gebracht. Er waren enkele kleine ongeregeldheden. Verder is het rustig gebleven.

Maar het heeft er zo diep ingehakt. Was er dit jaar nog niet genoeg gebeurd in Egypte? Hoe is het gisteren precies gegaan? Wat betekent het voor de toekomst van de christenen? Hoe moeten ze zich politiek opstellen? Egyptenaren zijn wel wat gewend en het leven gaat ook wel weer door, maar er zijn vragen, vragen, vragen.

P1150780