Mastercolleges Evangelical Theological Seminary in Cairo

Hierbij voor de liefhebbers een overzichtje van de mastercolleges die ik de afgelopen drie jaar aan het Evangelical Theological Seminary in Cairo heb gegeven:

  • Hebreeuwse teksten voor theologen A: De Psalmen en het probleem van het kwaad
  • Hebreeuwse teksten voor theologen B: Het Bijbelboek Jesaja
  • Oude teksten voor theologen: Context en receptie van Genesis 1-11
  • Griekse teksten voor theologen I: Syntaxis, tekstkritiek, gebruik van theos voor Jezus
  • Griekse teksten voor theologen II: Messias, Jezus, Christus
  • Onderzoeksseminar Bijbel en theologie
  • Principes en methoden van onderzoek.

Voor wie van het precies wil weten: op het laatste vak na waren dit collegeseries van 3 credit hours volgens het Egyptisch-Amerikaanse systeem. Dat betekent in principe drie uur college per week gedurende een collegeperiode van 12 weken: 36 uur in totaal. In praktijk verdelen we de collegetijd meestal over 18 blokuren. Studenten moeten ter afronding van de collegeserie meestal een paper schrijven en soms een examen doen.

Er is geen één-op-één-omrekenformule naar het Nederlandse onderwijssysteem, maar mijn indruk is dat de vakken ongeveer even zwaar zijn als vakken van 5 of 6 studiepunten volgens het huidige Nederlandse systeem en 4 studiepunten volgens het oude systeem waaronder ik zelf gestudeerd heb.

Tot slot een tip voor theologiestudenten: het bovenstaande overzichtje vermeldt alleen wat ik zelf heb gegeven. Vanzelfsprekend gebeurt er hier nog wel meer. Het is mogelijk om een semester hier bij ons in Cairo te studeren. De mastercolleges Bijbelwetenschappen en Christendom in het Midden-Oosten (en vanaf 2012 waarschijnlijk ook Systematische Theologie) worden gegeven in het Engels. Aanmelding voor het nieuwe academische jaar ontvangen we graag voor 15 juni. Waarschijnlijk is het ook mogelijk om je tijd te verdelen tussen mastercolleges aan ons seminarie en Arabisch les aan een taalschool.

Maak een website of blog op WordPress.com