Politieacademie en proces Mubarak

Wie het nieuws over Mubarak volgt, weet dat hij vanaf vandaag berecht wordt in de politieacademie in Cairo en dat er op dit moment ongeregeldheden tussen voor- en tegenstanders van de oud-president zijn buiten het gebouw.

Wie mijn berichten trouw volgt, weet dat ik naast de politieacademie in Cairo woon. Niettemin merk ik niets van de onlusten.

Hoe dit kan? Er zijn in Cairo twee politieacademies. In de eerste plaats is er de oude, die onder andere nog als trainingscentrum voor politiehonden wordt gebruikt. Deze staat in Abbasseia en hier woon ik vlak naast. Het geblaf der honden dringt regelmatig tot mijn oor door, maar zelden meer tot mijn bewustzijn. Blaffende honden bijten niet.

In de tweede plaats is er de nieuwe politieacademie. Deze heette tot voor kort in het Engels de Mubarak Police Academy, maar het woord Mubarak is inmiddels uit de naam geschrapt. Namen schrappen van hooggeplaatsten die in ongunst gevallen waren, deed men in Egypte al in de tijd van de farao’s en het is nog steeds een belangrijke symbolische daad. De ironie van het proces wil dat het complex nu natuurlijk de geschiedenis in zal gaan als “de politieacademie waar Mubarak is berecht”: zo blijft de naam van de oud-president er toch aan verbonden.

P1130355

Maar de sensatiezoekers moet ik dus kort en goed teleurstellen: de stalen kooi die ik uit mijn raam kan zien, is slechts een ordinair hondenhok.

Maak een website of blog op WordPress.com