Rustverstoorders gezocht

P1080128

Mijn favoriete plekje in Cairo is de minaret van de negende eeuwse Ibn Toeloen-moskee. Als er niet teveel toeristen zijn en ik de bewaker bij voorbaat zijn fooi heb gegeven, kan ik daar rustig boven gaan zitten om uit te kijken over Cairo en te mijmeren over de vraag wat de mensenmenigte daar beneden bezig houdt en wat mijn plek te midden van hen is. Misschien vraagt u zich af waarom ik aan u mijn favoriete plekje verraadt. Als iedere Egypteganger dit leest, is het straks met de rust van de minaret gedaan. Toch doe ik een beroep op de massatoeristen onder u om de Ibn Toeloen-moskee in uw reisschema op te nemen. Er zijn nu zo weinig bezoekers dat de deur van de minaret op slot zit en er zelfs geen bewaker is die aanbiedt tegen speciaal tarief een sleutel te halen. Rustverstoorders, van u ben ik afhankelijk om van mijn rust te kunnen genieten!

P1020443

Archieffoto’s: boven: de minaret; onder: vanaf de minaret.

P1020484

Evenzo verzoek ik de massatoeristen onder u het plein voor de Hoesseinmoskee en de Chan el-Chalilie-markt met busladingen tegelijk te komen bezoeken. Ook daar zal uw aanwezigheid mij rust brengen. Alle tien de terrasjes op een rij zijn daar open en alle verkopers van armbandjes, portemonneetjes, pinda’s et cetera zijn aanwezig. Als je nu als buitenlander over het plein loopt, ben je de enige strooppot waar alle vliegen op afkomen: eerst krijg je tien uitnodigingen om wat te eten of te drinken en als je dan eenmaal zit, krijg je elke twintig seconden een dringend verzoek om een souvenirtje te kopen. Ik heb het van de week met een Nederlandse bezoeker geprobeerd, maar even iets rustig drinken is nu echt niet mogelijk. Rustverstoorders, als u massaal het plein bezoekt, dan krijgt ieder slechts een paar vliegen op zich af, drinkt u relaxed uw drankje en koopt u een leuk kettinkje met hiërogliefen waar u altijd wel iemand blij mee kunt maken, heb ik mijn rust, en bovenal: zijn de mensen hier blij dat ze weer hun brood verdienen.

P1080249

Voor officieel reisadvies voor Egypte, zie http://www.minbuza.info/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/E/Egypte

Maak een website of blog op WordPress.com