Seminarie-buurtfeest

Vrijdag 11 maart 2011 ’s avonds. Ons seminarie heeft hoog bezoek: buurvrouwen, jongens uit de straat, een imam, twee Koptisch-Orthodoxe priesters en vijf politieofficieren zitten samen met onze studenten en docenten in de grote zaal. We zijn een minuut stil voor hen die gevallen zijn tijdens de revolutie van 25 januari.

We denken na over de vraag hoe we in het nieuwe Egypte als buren samen kunnen leven. Na de imam en de priester krijgt onze rector dr. Atef het woord. Hij spreekt over de waarde van ieder mens vanuit Bijbels perspectief en over praktische zaken die het seminarie de omgeving te bieden heeft: straatgenoten mogen boeken komen lezen in onze bibliotheek, tijdens de zomermaanden kan onze computerruimte wellicht voor computercursussen voor wijkgenoten worden gebruikt, etc. Ook heet hij de officieren officieel welkom (zij werken bij de politieacademie achter ons seminarie) en laat hij weten dat we het waarderen als de politie terugkomt op straat.

In de Koptisch-Orthodoxe kerk schuin tegenover ons seminarie is binnenkort de gelegenheid bloed te doneren. In Egypte is het gebruikelijk dat als iemand in het ziekenhuis ligt familie en vrienden worden opgetrommeld om bloed te geven: geven doe je in een relatie, niet voor onbekende personen. Nu is het idee van een bloedbank echter opeens aansprekend: zo kun je als gewone man of vrouw die geen heldendaden heeft verricht op Midan Tahrir toch je bloed geven voor het vaderland. Een mevrouw van de bloedbank legt uit dat je niet hoeft te vrezen voor je leven: slechts 8% van je bloed wordt je afgenomen.

Een politieofficier stelt voor dat iedereen het podium opkomt voor een groepsfoto. Aan mij de eer deze te mogen maken.

P1070648

Dinsdag 15 maart 2011 ’s avonds. Op straat kom ik enkele van onze studenten tegen in gesprek met buurjongens. Dat heb ik nog niet eerder gezien. De jongens schudden mij ook de hand. Het geheim van deze ontmoeting: de viering van vrijdagavond. Kleine dingen maken wel een verschil.

Ruim honderd andere foto’s van het seminarie-buurtfeest zijn te vinden op:

http://www.facebook.com/album.php?aid=20418&id=100002045990750&l=8e784fb9d1

Maak een website of blog op WordPress.com