De rijstlepel in coronatijd

Brood bij je rijst eten is in Nederland misschien niet zo’n gebruikelijke combi, maar veel Egyptenaren doen het wel. Sinds president Sisi afgelopen zaterdagmiddag besloot scholen en universiteiten voor twee weken te sluiten, staat het coronavirus hier nu ook bovenaan de agenda.

Toen ik er afgelopen maandag met ‘oom Eshaq,’ de kok hier op het seminarie in Caïro, even over sprak, zei hij dat we nu vooral veel moesten bidden. “Ja,” zei ik, “maar er zijn misschien ook wel een aantal zaken die we kunnen doen.” Ik wees hem op de rijstlepel waarmee we normaal gesproken allemaal zelf onze rijst opscheppen: als één persoon met het virus aan z’n handen die lepel aanraakt, krijgen degenen die de lepel erna gebruiken het virus ook op hun handen en vervolgens gebruiken ze die handen om hun brood vast te houden en op te eten. Daarna gaf ik dit aandachtspunt ook door aan degenen die verantwoordelijk zijn om alles in onze gebouwen zo goed mogelijk coronaproof te maken en liet ik het verder los. Bovenstaande foto laat zien hoe oom Eshaq de rijst nu zelf serveert. En mocht hij er toch een keer niet zijn: vlakbij hangt nu ontsmettingsmiddel zodat je eerst je handen nog een keer schoon kunt maken voordat je de rijstlepel aanraakt.

Uiteraard is dit maar één voorbeeldje van de vele aanpassingen die hier nu gaande zijn. Zaterdagavond hebben we besloten dat de studenten deze week collegevrij zijn en alleen van huis uit enkele tentamens online moesten doen. Inmiddels is besloten dat we de komende drie weken alle vakken online geven (we hadden voor een deel van de vakken de afgelopen jaren al een onlineversie ontwikkeld, zodat de overstap behapbaar is, al blijft het een hele klus).

Maak een website of blog op WordPress.com