Noodweer in Egypte

Terwijl in Nederland de winterkou nog heerst en het voorjaar maar niet echt wil komen, schijnt in Egypte al volop de zon met haar warme stralen. Zo is het ideaalplaatje en zo was het eerder deze week ook echt. Maar inmiddels is Egypte door noodweer getroffen. Gelukkig hadden de metereologen het aan zien komen, zodat er een officieel advies kon worden gegeven om gisteren en vandaag zoveel mogelijk thuis te blijven.

Niettemin doen zich dramatische situaties voor. Op bovenstaand videootje ziet u een arme wijk die aan de voet van een heuvel ligt. Vanuit het hoger gelegen gebied spoelt het water door de straten en huizen van deze wijk: de snelstromende ‘rivier’ in het videootje is op andere dagen een gewone weg. De spreker zegt dat mensen niet weten waar hun kinderen zijn en roept op tot gebed.

Twee treinen zijn op elkaar gereden, met dertien gewonden tot gevolg. Daarna is in het hele land het treinverkeer stilgelegd. Een deel van het metrospoor leek te zijn veranderd in een kanaal en dus is hier in Caïro ook een deel van het metronetwerk stilgelegd. Bij ons in de straat staan alleen flinke plassen maar in andere wijken komt het water op straat tot de knieën en helpen mensen met een auto met 4×4-aandrijving om de andere gestrande auto’s weg te slepen.

In het zuiden van het land worden verschillende doden betreurd vanwege ingestorte muren. Op tal van plaatsen waren of zijn er onderbrekingen in de stroom- en/of de leidingwatervoorziening (wij kwamen er hier nog goed af met slechts een stroomonderbreking van half twee tot vier uur ’s middags – waardoor de ‘Egyptische duisternis’ die buiten heerste ook binnen doordrong).

Gisterenavond heb ik een rondje gelopen toen het even droog en wat rustiger was. Veel winkels die normaal ’s avonds open zijn, waren nu dicht. Bovendien was de straatverlichting in veel straten uit (naar ik begreep niet noodzakelijkerwijs omdat de stroomtoevoer kapot is maar omdat er vanwege het vele water kans is dat de lantaarnpalen zelf onder spanning zijn komen te staan). Mensen die zich toch op straat waagden, gebruikten hun mobiel als zaklantaarn. Twee straten bij ons vandaan bleek een grote boom omgewaaid, die inmiddels in stukken was gezaagd zodat de weg weer vrij was.

Hier op het Evangelical Theological Seminary in Cairo kwamen begin van de middag de ‘werkers’ en studenten in actie om de ‘zandwal’ te verstevigen die uit voorzorg woensdagavond al was aangelegd voor de ingang naar de half-ondergrondse verdieping met collegezalen en de computerruimte. Voor zover ik vanmorgen kon zien heeft de zandwal het ondanks de opnieuw hevige regen en wind gisterenavond laat en vanmorgen vroeg goed gehouden.

Later op de middag ontstond er een ander probleem: het platte dak van de ‘toren’ waarin de studenten wonen begon door te lekken naar de zaal onder dat dak. Om groter waterschade te voorkomen heeft men twee keer met man en macht het water van boven via het trappenhuis naar beneden geveegd om het zo het gebouw uit te krijgen.

Zoals ik woensdag al schreef, hadden wij juist voor deze dagen de nodige activiteiten hier op het seminarie gepland staan waarvoor ook de vrouwen en kinderen van veel studenten van onze predikantsopleiding vanuit de dorpen in het zuiden naar Caïro zouden komen. Kon je je eerder deze week nog afvragen of het niet wat overdreven was om dit hele programma bij voorbaat maar te cancellen, de situatie van gisteren en vanmorgen vroeg liet alleszins zien dat het onverantwoord zou zijn geweest om mensen onder deze omstandigheden (en tegen het overheidsadvies in) naar het seminarie te laten reizen.

Ondertussen, tussen de hoosbuien, windstoten, bliksem, het gerommel en de soms harde donderslagen, kwam bij mij gisteren ook het nieuws uit Nederland binnen: ’s ochtends dat de GZB had besloten de GZB-dag van aanstaande zaterdag af te gelasten, ’s middags dat premier Rutte een persconferentie had gegeven en ’s avonds dat universiteiten tot het eind van de maand hun colleges online geven, dat talloze kerken hun diensten komende zondag niet in gebruikelijke vorm kunnen houden vanwege de maatregelen om het Corona-virus zoveel mogelijk in te dammen, etc., etc.

Hier heeft het virus nog niet zo’n impact en tot nog toe ga ik er dan ook vanuit dat mijn colleges komende week in gebruikelijke vorm doorgaan. Ik houd het dan nu maar bij dit bericht en ga me weer richten op het gewone werk van collegevoorbereiding, tentamenvragen bedenken, etc.

Maak een website of blog op WordPress.com