Geestelijke zorg voor Nederlandse gevangenen in het buitenland


Je staat er niet vaak bij stil, maar het is wel een feit: zo’n 2000 Nederlanders zitten gevangen in buitenlandse gevangenissen. Wie bekommert zich om hen vanuit/namens Nederland? Wat betreft geestelijke bijstand is dit de stichting Epafras. Deze stichting werkt tegenwoordig vooral met lokale vrijwilligers, dat wil zeggen, Nederlanders die al in of nabij het land wonen waar iemand gevangen zit. Zo zijn bijvoorbeeld diverse mensen die zijn uitgezonden via de GZB tevens op vrijwilligersbasis actief als “prison chaplain” (geestelijk verzorger voor gevangenen) via Epafras. Zelf ben ik dit sinds afgelopen najaar voor een Nederlandse gedetineerde in Egypte.

De afgelopen dagen heb ik mijn studieverlof hier in Leuven even onderbroken om in Casablanca (Marokko) deel te nemen aan een kleinschalige conferentie voor de vrijwilligers van Epafras in de regio Afrika. We maakten (nader) kennis met de stichting en met elkaar en bespraken dilemma’s die je tegen kunt komen bij het bezoekwerk. Ook maakten we kennis met vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Marokko en met een vrijwilliger van Bureau Buitenland van reclassering Nederland en bespraken we hoe de inzet van de ambassade, de reclassering en Epafras voor Nederlandse gevangenen in het buitenland zich tot elkaar verhoudt en elkaar aanvult. Al met al was het een leerzame conferentie in goede sfeer.

Foto: de blikvanger van Casablanca is de Hassan II-moskee.

Maak een website of blog op WordPress.com