Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop vermoord

p1390911.jpg

Zondagmorgen is bisschop Epiphanius, abt van het koptisch-orthodoxe Makariusklooster in Wadi Natrun (ca. 90 km ten noordwesten van Caïro), onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen, in een plas bloed en met schedelbreuken die doen vermoeden dat hij met een scherp voorwerp is geslagen, waarschijnlijk toen hij van zijn cel naar de kerk liep. De zaak wordt onderzocht. (Zie onder andere Ahram Online en Watani.)

Bisschop Epiphanius was een ook onder protestanten gerespecteerd man. Ik ontmoette hem voor het eerst in 2012 toen een Egyptische collega mij meenam voor een bezoek aan het Makariusklooster. Hij kende vader Epiphanius persoonlijk en zodoende kregen we een rondleiding door de kloosterbibliotheek met zijn bijzondere handschriftencollectie, waar vader Epiphanius, toen nog geen bisschop en abt, verantwoordelijk voor was.

Mijn volgende ontmoeting met hem was tijdens een conferentie in Deir al-Muharraq, een klooster 350 km ten zuiden van Caïro. Ik herinner me een kort gesprekje met hem waarin hij zijn moeite uitsprak met de volksverlakkerij die soms rond relikwieën plaatsvindt.

Hier bij ons op het Evangelical Theological Seminary in Cairo sprak hij onder andere in 2015 bij de viering van de honderdvijftigste verjaardag van de Arabische Van Dyck-vertaling, de zowel door orthodoxen als protestanten meest gebruikte Bijbelvertaling.

P1390915

 

 

One thought on “Koptisch-orthodoxe bisschop vermoord

  1. Willem-Jan, geen woorden voor. Ben er indertijd geweest met Niek Tramper en toen ook de bibliotheek bezocht. Herkende de kast van de foto. Weer een grote schik voor de Christelijke gemeenschap in Egypte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.