Moskeemoord

P1140787.jpg

200 doden worden inmiddels gemeld voor het bloedbad dat terroristen hebben aangericht bij een moskee in Bir al-Abd, een stad op de Noord-Sinaï, hemelsbreed zo’n 200 km ten noordoosten van Caïro.

Van aanslagen op politie en leger op de Noord-Sinaï – verreweg het onveiligste gebied van Egypte – kijkt helaas niemand meer en dat christenen het leven daar moeilijk of onmogelijk wordt gemaakt, is inmiddels ook wel bekend, maar een moskeemoord met zoveel burgerslachtoffers – daar schrikt een mens toch nog van op.

“Afschuwelijk dat de ene Egyptenaar de ander vermoord,” is het eerste en enige dat een moslimkennis er op dit moment over weet te zeggen. De president heeft meteen drie dagen van nationale rouw afgekondigd, zoals eerder bijvoorbeeld bij de aanslagen op kerken afgelopen december en april.

Update 24 november 2017, 18:00 (Egyptische tijd):

  • Inmiddels worden 235 doden gemeld. Naar ik begrijp uit berichten op Twitter staat de Rawda-moskee waar de moordpartij plaatsvond in een dorpje met zo’n 2000 inwoners bij de stad Bir al-Abd. Een kwart van de mannen en jongens is vandaag vermoord.
  • Het zou gaan om een soefi-moskee. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de islam, maar geldt, voor zover ik weet, ook gewoon als een vredige vorm van volksislam, die door sommigen echter niet als recht genoeg in de leer wordt beschouwd. Is het al te luguber gedacht dat, nu er nauwelijks meer christenen in de Noord-Sinaï te vinden zijn, soefi-moslims als de meest geschikte burgers worden gezien om zonder al te veel gewetenswroeging aanslagen op te plegen?
  • De koptisch-orthodoxe paus Tawadros II heeft de moordpartij veroordeeld, meldt Ahram online.
  • Het Egyptische leger heeft vandaag elders op de Sinaï twee extremisten gedood. Het is mij niet bekend of er een verband is en de aanslag op de moskee als vergeldingsactie zou moeten worden gezien.

Foto: Middellandse Zee bij Noord-Sinaï (archieffoto).

Maak een website of blog op WordPress.com